شما وقتی میخواهید یک خانه بخرید پیش از همه به کدام بخش از خانه بیشتر توجه میکنید؟ مسلما ظاهر خانه. در قدم اول، تمام خانه را از نظر میگذارنید تا ببینید آیا با سلیقه شما جور در میآید؟ از طرح و رنگ کابینتها و شکل و شمایل آشپزخانه راضی هستید؟ فضای مهمانخانه از اتاقها به درستی جدا شده است؟ خانه به اندازه کافی نورگیر هست؟ وقتی ظاهر را پسند کردید تازه باقی موارد را در کانون توجه قرار میدهید. وبلاگ هم دقیقا همین طور است.
یک بازدیدکننده وقتی برای اولین بار به وبلاگ شما وارد میشود، پیش از آنکه محتوای وبلاگ شما را در نظر بگیرد شکل و شمایل وبلاگ را به قضاوت مینشیند. اگر نمای وبلاگتان نتواند رضایت اکثر مخاطبان را جلب کند، هیچ وقت موفق نمیشوید ترافیک وبلاگ خود را افزایش بدهید، حتی اگر بهترین محتوای دنیا را در آن ارائه کنید.
در این مقاله میخواهم چند نکتهای را در مورد ظاهر وبلاگ با شما در میان بگذارم تا بدانید چطور با نمای وبلاگ خود دل بازدیدکنندهها را بربایید. البته در نظر داشته باشید که من قصد ندارم آنچنان فنی در این مورد بنویسم. پس قرار نیست به مباحثی مثل کد نویسی و طراحی صفحات وب بپردازیم.
این پست راهنمایی است برای تمام وبلاگنویسها حتی اگر دانش فنی چندانی از کد و طراحی وب نداشته باشند. همانطور که احتمالا میدانید این وبلاگ از سیستم مدیریت محتوای وردپرس نیرو میگیرد. پس اگر شما هم مثل من طرفدار وردپرس هستید و از این CMS استفاده میکنید، به سادگی میتوانید تمامی نکات ذکر شده در ادامه پست را به کار بگیرید. کافی است پوسته وبلاگ خود را عوض کنید یا تغییراتی در آن ایجاد نمایید. اگر هم به اشکال برخوردید همیشه میتوانید از یک دوست دیگر کمک بگیرید.
بیش از این شما را منتظر نمیگذارم، بیایید با هم با نکاتی مفید برای بهبود تجربه کاربری وبلاگ آشنا شویم تا به کمک آنها راحتتر بتوانید بازدیدکنندهها را به مخاطبان دائمی تبدیل کنید.
۱- یک منوی ناوبری ساده در اختیارشان بگذارید
اگر یک نفر به وبلاگتان سر بزند و بخواهد درباره شما اطلاعات بیشتری به دست بیاورد، یا بخواهد موضوعات مطالب وبلاگتان را بررسی کند و یا عبارتی را در وبلاگ جستوجو نماید اما نتواند به هیچ کدام از این گزینهها دست یابد چه کار میکند؟ مسلما وبلاگ شما را ترک خواهد کرد.
پس یک منوی ناوبری اصلی برای هر وبلاگی کاملا ضروری است. حتما برای وبلاگ خود یک منوی ناوبری در بالای صفحه قرار بدهید و در آن منو تمام موارد لازم از جمله صفحه درباره، لیست موضوعات وبلاگ، صفحه تماس و همینطور باکس جستوجو را بگنجانید. اگر بتوانید از منوی چسبان استفاده کنید که عالی میشود. با این کار، مخاطب هر چقدر هم که در صفحات وبلاگ شما به بالا یا پایین اسکرول کند همیشه منو را در اختیار دارد.
۲- از عکسهای مناسب استفاده کنید
برخی از وبلاگها کلا از عکس استفاده نمیکنند که این کاملا غلط است. عکسها بخش مهمی از یک وبلاگ هستند و بخش بزرگی از ظاهر وبلاگ را به دوش میکشند. بازدیدکنندههای زیادی هستند که فقط به خاطر عکسهای موجود در وبلاگ به سمت محتوا جذب میشوند.
پس استفاده از عکس کاملا ضروری است. اما منظورم از عکس مناسب چیست. اول اینکه عکسهای مطالب وبلاگ شما باید همگی مرتبط با محتوای نوشتاری وبلاگ باشند. عکسهایی که هیچ ربطی به نوشتهها ندارند فقط موجب سردرگمی بازدیدکننده میشوند.
بعلاوه، عکسها باید سبک باشند تا سرعت بارگذاری صفحات را افزایش ندهند. عکسهای سنگین دیر لود میشوند و این باعث میشود که مخاطب از منتظر ماندن خسته شود و صفحه را ببندد.
۳- به فونت وبلاگ اهمیت بدهید
یکی از عوامل اصلی کم بودن ترافیک اکثر وبلاگها این است که بلاگرها معمولا به فونت وبلاگ اهمیتی نمیدهند. یادتان باشد که هدف اصلی وبلاگ شما این است که دیگران مطالب شما را بخوانند. اگر فونت به کار رفته در وبلاگ خوانا نباشد، نمیتوانید انتظار داشته باشید دیگران به چشمان خودشان زحمت بدهند تا بتوانند نوشتههای شما را بخوانند.
یک فونت خوب پیدا کنید و آن را به وبلاگ خود اضافه نمایید. خوشبختانه فونتهای فارسی خوبی در اینترنت میتوانید پیدا کنید. پیشنهاد من به شما این است که سری به سایت فونت ایران بزنید و از بین فونتهای متنوع آن وبسایت یک فونت خیلی خوب انتخاب کنید و آن را روی وبلاگ خود بارگذاری نمایید. فونتهایی مثل ایران یکان، دانا یا ایران سنس دستنویس به نظر من فوقالعاده هستند.
البته میتوانید به جای یکی از دو فونت استفاده کنید. مثلا برای تگهای هدینگ و تیترها از یک فونت و برای باقی بخشهای متن از یک فونت دیگر استفاده نمایید. اما در نظر داشته باشید که در این مورد نباید زیادهروی کنید. تعدد فونتها میتواند اثر منفی بگذارد و مخاطب را گیج کند. توصیه میکنم بیشتر از دو فونت مختلف در وبلاگ خود به کار نبرید.
۴- فضای سفید را دوست داشته باشید
وارد برخی از وبلاگها که میشوم سرگیجه میگیرم؛ بس که همه جا شلوغ است. شلوغ کردن وبلاگ هیچ فایدهای برای شما ندارد. به جای اینکه تمام بخشهای وبلاگ را با یک چیزی پر کنید، کمی هم به فضای سفید اجازه دهید خودنمایی کند. این فضای سفید به چشم مخاطب اجازه تنفس میدهد.
بین بخشهای مختلف وبلاگ به اندازه کافی فاصله بگذارید و آن فواصل را با محتوای بیخودی پر نکنید. اگر میخواهید منظور من را بهتر متوجه بشوید، نگاهی به همین وبلاگ من بیاندازید. توجه کنید که بین کدام بخشهای مختلف وبلاگ فضای سفید و خالی قرار داده شده است.
۵- وبلاگ خود را موبایل فرندلی کنید
این روزها اکثر آدمها از طریق موبایل از اینترنت استفاده میکنند، پس چندان عجیب نیست اگر بگویم بیشتر بازدیدکنندههای وبلاگ شما را کاربران موبایل تشکیل میدهند. حال تصور کنید اگر وبلاگ شما موبایل فرندلی نباشد چه ضرری به ترافیک وبلاگتان میخورد.
سعی کنید حتما از پوستههای موبایل فرندلی برای وبلاگ خود استفاده کنید یا اگر از پوسته اختصاصی بهره میبرید بهتر است به طراح وبلاگتان یادآوری نمایید که پوسته را حتما موبایل فرندلی طراحی کند.
با موبایل به وبلاگ خودتان وارد شوید و ببینید آیا میتوانید به سادگی و راحتی به محتوای وبلاگ دسترسی داشته باشید یا نه؟ اگر خودتان از تجربه کاربری وبلاگ خود روی موبایل راضی بودید میتوانید با خیال راحت به کارتان ادامه بدهید، در غیر این صورت فورا وبلاگ خود را موبایل فرندلی کنید.
۶- رنگبندی وبلاگ را تحت کنترل داشته باشید
وبلاگهایی که در آنها پر از رنگهای مختلف است هرگز نمیتوانند ترافیک زیادی به دست بیاورند (گرچه همیشه استثنا وجود دارد). وبلاگهای رنگارنگ سبب میشوند تا مخاطب نتواند روی محتوای نوشتاری تمرکز کند. به بیان دیگر، اگر تعداد رنگها در وبلاگ زیاد باشد، چشم مخاطب از رنگها زده میشود و خیلی راحت وبلاگ را ترک میکند.
وبلاگ شما نباید بیشتر از سه رنگ در ظاهر خودش داشته باشد؛ یک رنگ اصلی، یک رنگ پشتیبان و یک رنگ محرک. رنگ اصلی همان رنگ غالب بر وبلاگ شما است، رنگی که دوست دارید مخاطب با شنیدن اسم وبلاگتان به خاطر بیاورد. رنگ پشتیبان رنگی است که از آن برای تاکید بر بخشهای مختلف محتوا استفاده میکنید و رنگ محرک برای زمانهایی است که میخواهید مخاطب را به انجام دادن کاری تشویق نمایید. به بیان دیگر، رنگ محرک را معمولا برای Call To Action به کار میبرند، مثل دکمه عضویت در خبرنامه یا دکمه ثبت کامنت.
۷- با سیاه روی سفید بنویسید
در بحث دیگری مرتبط با رنگهای به کار رفته در وبلاگ، باید به این موضوع اشاره کنم که همیشه محتوای نوشتاری وبلاگ خود را با رنگ سیاه روی پسزمینه سفید ارائه بدهید.
برخی از بلاگرها تمایل دارند برای ایجاد تمایز در وبلاگ خود، از پسزمینههایی غیر از رنگ سفید استفاده کنند. بعضی از وبلاگها متنشان سیاه است روی پسزمینه سفید، بعضی دیگر قرمز است روی پسزمینه آبی و مواردی از این قبیل. اما بهترین و کاربردیترین ترکیب رنگ برای نوشتار، متن سیاه است روی پسزمینه سفید. پس لطفا با این یک مورد اصلا شوخی نکنید.
۸- نوشتهها را راستچین کنید
اکثر بلاگرها دوست دارند نوشتههای خودشان را جاستیفای کنند. جاستیفای کردن نوشتهها میتواند تجربه کاربری وبلاگ را به شدت کاهش دهد. لابد پیش خودتان میگویید که جاستیفای که خیلی زیباتر است و انتهای همه خطوط با هم میزان میشود، چرا باید به ضرر وبلاگ تمام شود؟
به طور خلاصه اگر بخواهم بگویم، متون جاستیفای خوانایی بسیار کمی دارند. شما وقتی میخواهید یک نوشته اینترنتی را بخوانید معمولا مجبور هستید خطوط را با چشم خود دنبال کنید، مثل کتاب نیست که انگشتتان را بگذارید زیر کلمات و دنبال کنید.
اگر انتهای تمامی خطوط با هم هماندازه باشند، شما دیگر به راحتی نمیتوانید خطها را دنبال نمایید و بارها مجبور میشوید یک خط را اشتباها دو بار بخوانید. حالا اگر متون راستچین شده باشند، شما با همان میزان نبودن طول انتهای خطوط میتوانید خطها را دنبال کنید.
از این گذشته، وقتی متن را جاستیفای میکنید، مرورگر برای آنکه بتواند طول خطوط را یک اندازه کند بین کلمات فاصله میاندازد. این فاصله افتادن بین کلمات سبب میشود تا مخاطب نتواند به راحتی متون را با چشم اسکن کند. این کار نه تنها سبب زشت شدن متن میشود بلکه چشم خواننده را هم خیلی زود خسته میکند.
پس فقط از متون راستچین استفاده کنید، مگر آنکه بخواهید گفتاوردی در متن بیاورید که در آن صورت مجاز هستید متن را وسطچین کنید، چون طول گفتاورد معمولا کوتاه است.
۹- یک رنگ برای تمام لینکها و فقط برای لینکها به کار ببرید
برای آنکه مخاطب نوشتار گیج نشود باید از استفاده از رنگهای مختلف در متون وبلاگ پرهیز کنید. بنابراین برای همه لینکها فقط یک رنگ را به کار ببرید و از آن مهمتر برای تاکید کردن روی بخشهای مختلف متن از رنگهای متفاوت استفاده نکنید.
برخی از بلاگرها تیترها و بخشهای مختلف متن پستهای وبلاگی خود را رنگآمیزی میکنند. این کار جلوه و خوانایی متن را با هم کاهش میدهد، به خصوص اگر رنگ منتخبشان با رنگ لینکها یکسان باشد. برای همین باید فقط یک رنگ و فقط برای لینکها در متن به کار گرفته شود و باقی متن باید سیاه بماند.
۱۰- پاراگرافها را بیش از حد طولانی نکنید
این موضوع به نظرم یکی از واضحترین نکات برای بهبود ظاهر متن و وبلاگ است. اگر هدفتان از نوشتن محتوای وبلاگ این است که دیگران بتوانند نوشتارهای شما را بخوانند، پس باید از نوشتن پاراگرافهای طولانی خودداری کنید. اگر خودتان همین الان بخواهید یک پاراگراف ده دوازده خطی را بخوانید قطعا به مشکل میخورید و بعد از خواندن چند خط اول بیخیال میشوید و از خیر خواندن ادامه پاراگراف میگذرید.
حال اگر همان پاراگراف ده دوازده خطی را در قالب چند پاراگراف چهار پنج خطی بخوانید قطعا تجربه بهتری خواهید داشت و راحتتر متن را دنبال میکنید. بنابراین وقتی مشغول نوشتن پست بعدی وبلاگتان هستید سعی کنید پاراگرافها را بیشتر از چهار یا پنج خط به درازا نکشانید.
نوشتار مرتبط: به نظم نوشتار احترام بگذاریم
۱۱- همیشه یک سایدبار داشته باشید
بعضی از وبلاگها بدون سایدبار هستند و برخی دیگر بیشتر از یک سایدبار دارند. اگر از من میپرسید بهترین حالت داشتن یک سایدبار در وبلاگ است. سایدبار برای هر وبلاگی ضروری است، چون ابزارها و اطلاعات ضروری را در دسترس مخاطب قرار میدهد. اما داشتن بیشتر از یک سایدبار هم میتواند مخاطب را گمراه کند یا دست کم تمرکز او را از متن به حاشیه بکشاند. بهتر است سایدبار داشته باشید اما فقط یکی.
۱۲- آمار وبلاگ خود را زیر نظر بگیرید
ابزارهایی مثل گوگل آنالیتیکس در این زمینه میتوانند راهنمای خوبی برای شما باشند. اگر میخواهید بدانید کدام یک از صفحات وبلاگتان بازخورد خوبی داشته و کدام یک بازدیدکنندهها را فراری میدهد، آمار وبلاگ خود را در گوگل آنالیتیکس یا سرویسهای مشابه به آن زیر نظر بگیرید.
صفحاتی که برای مدت بیشتری بازدیدکننده را در وبلاگ شما نگه داشتهاند معمولا صفحات بینقصی هستند و شما باید بکوشید تا از جزئیات موجود در آن صفحات برای باقی صفحات نیز استفاده کنید. برعکس، صفحاتی که بازدید کمی دارند یا بازدیدکننده را فراری میدهند به این معنی است که یک جای کارشان میلنگد.
ظاهر و محتوای تمام صفحات وبلاگ خود را شبیه به همان صفحاتی کنید که بیشترین میزان بازدید را دارند یا صفحاتی که بازدیدکنندهها زمان بیشتری را در آنها سپری میکنند. آمار بهترین راهنمای شما هستند.
پایاننوشت
همه نکاتی که در این مقاله به آنها اشاره کردم به سادگی و با چند تغییر کوچک در تنظیمات پوسته وبلاگ یا در شیوه وبلاگنویسی انجامپذیر هستند. ایجاد کردن این تغییرات کار سختی نیست و به زمان زیادی هم احتیاج ندارد. اگر از همین حالا به آنچه نوشتهام عمل کنید، مطمئن هستم به مرور زمان شاهد افزایش ترافیک وبلاگتان خواهید بود.
1 دیدگاه روشن ۱۱ نکته در مورد ظاهر وبلاگ که برای افزایش ترافیک باید در نظر بگیرید
بسیار عالی وکاربردی