شاید در نگاه اول وبلاگنویسی کار خیلی راحتی به نظر برسد. برخیها فکر میکنند وبلاگنویسی یعنی همین که بنشینی پشت میزت و کامپیوتر را روشن کنی، بنویسی و بعد منتشر کنی. به همین آسانی. فقط خود وبلاگنویسها هستند که میدانند در این حرفه کارها به همین راحتی هم پیش نمیروند. به بیان دیگر، حرفهای شدن در وبلاگنویسی نیاز به تمرکز و تخصص دارد. بلاگرهای مبتدی اشتباهات بزرگی را مرتکب میشوند که به خاطر این اشتباهات هرگز نمیتوانند به جایگاه بهتری دست پیدا کنند.
گرچه تجربه میتواند به مرور از تکرار اشتباهات در وبلاگنویسی بکاهد، اما اینطور هم نیست که بگوییم تمام بلاگرهای حرفهای کارشان را بینقص انجام میدهند. حتی حرفهایها هم گاهی راه نادرست را در پیش میگیرند. با این همه، خبر خوب این است که دور ماندن از این اشتباهات چندان هم سخت نیست، فقط باید کمی حواستان را جمع کنید.
قدم اول این است که این اشتباهات را به خوبی بشناسیم تا بعد بتوانیم حواسممان را جمع کنیم و از آنها دور بمانیم. بیایید با چند اشتباه متداول در وبلاگنویسی آشنا بشویم.
اشتباه اول: ثبات ندارید
تقریبا همه ما وبلاگهای ناموفق را دیدهایم و به خوبی میشناسیم. یکی از بزرگترین ویژگیهای مشترک بین تمام این وبلاگها نداشتن ثبات است. وبلاگی که به طور متداول به روز رسانی نشود و مطالب جدیدی در آن منتشر نگردد، یک وبلاگ مرده قلمداد میشود. هیچ کس دوست ندارد یک وبلاگ مرده را دنبال کند. اگر میخواهید وبلاگ موفقی داشته باشید، باید به طور مرتب آن را با نوشتههای نو به روز رسانی کنید و جریان محتوا را در آن زنده نگه دارید. آن وقت است که میتوانید انتظار داشته باشید دیگران وبلاگ شما را دنبال کنند.
نوشتار مرتبط: وبلاگنویسی را از کجا شروع کنید؟
اشتباه دوم: به دل خودتان مینویسید
یک زمانی وبلاگها (خصوصا وبلاگهای شخصی) مثل دفترچه خاطرات اینترنتی در نظر گرفته میشدند. نویسنده وبلاگ هر چه دلش میخواست مینوشت بدون اینکه به اصول وبلاگنویسی و تولید محتوا فکر کند. اما یک وبلاگ در دنیای شلوغ امروزی، فقط نباید یک دفترچه خاطرات باشد. در تولید محتوای وبلاگ باید مخاطب را در صدر قرار داد و طوری نوشت که برای خواننده وبلاگ جذاب و کاربردی دانسته شود. دقیقا برای همین است که هر وبلاگنویسی باید فنون تولید و بازاریابی محتوا را بلد باشد تا بداند اولا مخاطب وبلاگش چه مطالبی را مفید میداند و دوما چطور باید این مطالب مفید را بنویسد.
اشتباه سوم: خستهکننده هستید
نویسندهها اغلب خستهکننده هستند. خیلی کم پیش میآید که یک نویسنده قلم جالبی داشته باشد و بلد باشد چگونه با کلمات آدمها را سر ذوق بیاورد. وبلاگنویسها هم همینطور هستند. خواندن نوشتههای معمولی برای همه کاری خوابآور به شما میرود. بارها شده با خواندن یک کتاب یا وبلاگ، بعد از چند دقیقه احساس خوابآلودگی کردهام. یک وبلاگنویس حرفهای هیچ وقت نوشتههای خستهکننده نمینویسد. اگر وبلاگی را خواندید و خوابتان نگرفت، آن وبلاگ و نویسنده را حتما دنبال کنید چون میداند چطور باید بنویسد.
اشتباه چهارم: بینتیجه مینویسید
هر نوشتهای که خلق میکنید باید بتواند دست کم یکی از سوالات یا مشکلات مخاطب وبلاگتان را برطرف کند. نوشتههایی که نتیجه مثبت و موثری نداشته باشند دقیقا به هیچ درد نمیخورند. یک بازدیدکننده با مراجعه به وبلاگ شما و خواندن نوشتارهایتان به دنبال این است که به دانش خودش بیافزاید. پس جوری بنویسید که به درد آنها بخورید.
نوشتار مرتبط: روند صحیح نوشتن یک پست در وبلاگ
اشتباه پنجم: از اطلاعات موجود کمک نمیگیرید
یک سری اطلاعات وجود دارند که اگر بلد باشید به خوبی از آنها در نوشتههای خود استفاده کنید، میتوانید کیفیت نوشتارهای خود را به اندازه قابل توجهی افزایش دهید. این اطلاعات میتواند در قالب آمار و ارقام باشد، یا تحقیقات صورت پذیرفته از منابع معتبر و یا گفتآوردهایی از اشخاص مشهور. هر گونه اطلاعاتی که فکر میکنید میتواند به اعتبار نوشتارتان بیافزاید را نادیده نگیرید.
اشتباه ششم: تکرار میکنید
یکی از ویژگیهای مشترک بین وبلاگنویسهای ناشی این است که تکرار کردن را بد نمیدانند. چند وقت پیش داشتم کتاب یکی از وبلاگنویسها در زمینه مینیمالیسم را میخواندم و میتوانم به جرات بگویم که کل کتاب ۲۳۰ صفحهای او را میشد در ۳۰ صفحه خلاصه کرد. مخاطب از تکرار خوشش نمیآید؛ پس بکوشید در نوشتههای خود تا جایی که میتوانید مطالب تکراری را حذف کنید.
اشتباه هفتم: اهل پراکندهنویسی هستید
وبلاگهایی که موضوعات پراکندهای دارند، به راحتی بازدیدکننده را سردرگم میسازند. در عوض، وبلاگهایی که موضوع واحدی دارند و اکثر مطالبشان در رابطه با یک سوژه مشخص است، شانس بیشتری در جذب مخاطب هدف دارند. خوب است که تولید نوشتار در زمینههای پراکنده را کنار بگذارید و نوشتههای خود را حول یک موضوع به خصوص بنویسید. اینگونه وبلاگ شما در همان موضوع میتواند به یک منبع معتبر تبدیل شود.
اشتباه هشتم: برای ویرایش وقت نمیگذارید
وقتی به نوشتههایی در وبلاگها برمیخورم که پر از غلطهای املایی و انشایی هستند، دوست دارم از نویسنده بپرسم وقتی خودت نوشتههای خودت را نمیخوانی و ایراداتش را نمیگیری، چطور انتظار داری دیگران وقت بگذارند و نوشتههای پر از اشتباه تو را بخوانند؟ خوب است بعد از نوشتن هر مقالهای، کمی وقت بگذارید و آن را ویرایش کنید تا اگر ایرادی داشت آن را برطرف سازید. اگر بیش از یک بار و با فاصله زمانی کار ویرایش را انجام دهید که چه بهتر؛ چون در این صورت ممکن است ایدههای بیشتری به ذهنتان برسد و بتوانید نوشته خود را کاملتر کنید.
اشتباه نهم: به برقراری ارتباط با وبلاگنویسهای دیگر علاقهای ندارید
درست همانطور که در شبکههای اجتماعی این تعامل است که سبب رشد تعداد دنبالکنندههای شما میشود، در دنیای وبلاگها هم باید با دیگر بلاگرها تعامل داشته باشید تا انتظار داشته باشید دیگران به مطالب وبلاگ شما لینک بدهند. همیشه وبلاگهای خوب را بخوانید و دنبال کنید و در نوشتههای خود به مطالب آن وبلاگها لینک بدهید. با بلاگرهای مورد پسند خود ارتباط داشته باشید و بکوشید تا با کمک به هم، مراتب رشد وبلاگهای خود را هموار سازید.
نوشتار مرتبط: چطور بلاگرهای تاثیرگذار را راضی کنید تا به وبلاگ شما لینک بدهند؟
اشتباه دهم: خبرنامه وبلاگی را جدی نمیگیرید
شاید بتوانم بگویم که بزرگترین و متداولترین اشتباه بلاگرهای تازهکار همین است که خبرنامه را جدی نمیگیرند. خیلی ساده است که بعد از به راه انداختن یک وبلاگ، خبرنامه را کلا فراموش کنید. ولی این هم خیلی ساده است که برای وبلاگتان یک فرم خبرنامه درست کنید. منظورم این است که نهایتا ۳۰ دقیقه بیشتر وقت نمیگیرد. در عوض، با ایمیل میتوانید بازدیدکنندههای خود را به طور مداوم به یاد وبلاگتان بیاندازید و آنها را در وبلاگتان نگه دارید. فواید خبرنامه را دست کم نگیرید.
اشتباه یازدهم: محتوای قدیمی وبلاگ خود را به روز رسانی نمیکنید
فکر نمیکردم لازم باشد این نکته را یادآوری کنم، ولی از آنجا که این مورد بین وبلاگهای فارسی خیلی به ندرت دیده میشود پس بد نیست اگر اشاره کنم که بهتر است محتوای قدیمی وبلاگ خود را به روز رسانی کنید. لازم نیست همیشه برای وبلاگتان پست جدیدی تولید کنید، میتوانید از آن همه محتوای قدیمی که در وبلاگتان وجود دارند هم بهره ببرید. از این راه، همیشه نوشتهای برای ارائه کردن دارید.
نوشتار مرتبط: چرا و چطور نوشتارهای قدیمی وبلاگ خود را به روز رسانی کنید؟
اشتباه دوازدهم: به کمیت، بیشتر از کیفیت اهمیت میدهید
وبلاگنویسی با محوریت کمیت از اساس اشتباه است. موفقیت در وبلاگنویسی فقط با توجه به کیفیت میسر میشود. اگر فکر کردید باید هر روز یکی دو تا پست جدید در وبلاگتان منتشر کنید قطعا طرز فکرتان اشتباه است. اگر در عوض هفتهای یکی دو تا پست باکیفیت منتشر کنید بهتر نتیجه میگیرید. همیشه به جای تعداد پستها، کیفیت پستها را در درجه اول اهمیت قرار دهید.
اشتباه سیزدهم: با مخاطبان وبلاگتان تعامل ندارید
وبلاگ یک مسیر ارتباطی دو طرفه است. شما نظرات خود را در قالب یک پست وبلاگی منتشر میکنید و بازدیدکنندهها هم میتوانند نظرات خودشان را در قالب کامنت با شما در میان بگذارند. حالا این تبادل نظر میتواند در خود وبلاگ رخ بدهد و یا در جای دیگری مثل پلتفرمهای شبکههای اجتماعی. اما اشتباه آن است که شما پاسخ نظرات دیگران را ندهید. کسی که در مورد مطالب وبلاگی شما نظری میدهد، انتظار دارد پاسخ شما را هم نسبت به نظر خودش دریافت نماید. پس تا جایی که میتوانید به تعامل با مخاطبان ادامه بدهید.
پایاننوشت
اشتباهات متداول در وبلاگنویسی مسلما به این چند مورد خلاصه نمیشود. اگرچه قبلا در وبلاگهای دیگر در این رابطه بیشتر نوشتهام، اما در حال حاضر با نگاهی خلاصه فقط به همین نکات بسنده میکنم. وبلاگنویسی دنیای بزرگی است، آنقدر بزرگ که حتی بهترینها هم میتوانند گاهی مرتکب اشتباه بشوند. خوب است همیشه حواسمان به نکات ذکر شده جمع باشد. اگر شما هم اشتباه دیگری به نظرتان میرسد خوشحال میشوم آن را با من و مخاطبان این وبلاگ در میان بگذارید.
6 دیدگاه روشن چند اشتباه ساده اما متداول در وبلاگنویسی
درود بر بهراد جاود عزیز
همیشه از مطالبت استفاده میکنم ممنون.
متشکرم محمد جان شما لطف داری.
مجموعهی نکات اشاره شده در این یادداشت، کاربردی و خوب بودند. روایت خوبی بود از موضوعاتی که یک وبلاگنویس حرفهای باید رعایت کند.
خواستم نکتهای را ضاافه کنم، ولی حق مطلب ادا شده بود. فقط آمدم تشکر کنم و بروم!
خیلی متشکرم محسن جان، خوشحالم که به نظرت مفید بوده.
به منِ تازه وارد خیلی کمک کرد
ممنونم آقا بهراد ❤
ممنون از وقتی که گذاشتی سجاد جان.