قدیمترها بازاریابی محتوا قطعا خیلی سادهتر بود؛ منظورم زمانی است که هنوز وارد دنیای دیجیتال نشده بودیم. آن روزگاران خیلی راحتتر میشد توجه مردم را جلب کرد. فقط با نوشتن یک مقاله در روزنامه یا انتشار یک بروشور میشد خیلی ساده مخاطب جذب کرد. اما امروزه دیگر از این خبرها نیست. با پدید آمدن دنیای دیجیتال و به وجود آمدن انواع و اقسام پلتفرمها با اهداف و خصوصیات مختلف و متنوع، یک بازاریاب محتوا باید با تمامی پلتفرمهای مطرح آشنایی داشته باشد و محتوایی عرضه کند که به مذاق گروه مخاطب همان پلتفرم خوش بیاید. دیگر نمیتوان یک نوع محتوا را همه جا کپی کرد و انتظار داشت که نتیجه مثبتی حاصل شود. با این توضیح، لازم به یادآوری است که هر چه تعداد پلتفرمها بیشتر باشد به این معناست که رقابتها هم سختتر میشود. اینجاست که باید حواسمان به چرخه محتوا باشد.
اینکه تصور کنید یک بسته محتوایی را یک بار در یک قالب عرضه کنید کافی است تفکر کاملا اشتباهی است. محتوا اگر راکد بماند میگندد. بنابراین یک تولید کننده محتوا صرفا با تولید محتوا به جایی نمیرسد، بلکه باید بتواند همان محتوای تولید شده را به اشکال و انواع مختلف در پلتفرمهای متفاوت بازاریابی نماید. اکنون نگاهی خواهیم انداخت به شیوههای مرسوم امروزی برای به جریان انداختن چرخه محتوا:
۱- پست وبلاگی
بهترین شیوه برای آغاز چرخه محتوایی، انتشار محتوا در قالب پست وبلاگی است. هر برندی حتی اگر شخصی هم باشد، احتیاج به یک وبلاگ دارد. دلیل این ادعا این است که در وبلاگ میتوان محتوا را بی هیچ محدودیتی در شمایل یک بسته نوشتاری مفید و آموزنده به مخاطب ارائه داد و در مقابل نیز از طرف مخاطب به طور مستقیم بازخورد گرفت. آنچه در انتها باقی میماند یک آدرس منحصر به فرد در اینترنت است که میتوانید هر کسی را برای دریافت بسته محتوایی خود به آن آدرس هدایت کنید. در مجموع میتوان گفت پست وبلاگی کاملترین و جامعترین شیوه ارائه محتوای نوشتاری محسوب میشود.
نوشتار مرتبط: وبلاگنویسی را از کجا شروع کنید؟
۲- توییت، توییت و باز هم توییت
بعد از انتشار یک پست وبلاگی، کار شما به عنوان یک تولید کننده یا بازاریاب محتوا تمام نمیشود. این اشتباهی است که خیلیها مرتکب میشوند. تازه بعد از آن شما باید به این فکر باشید که چطور همان محتوا را به اشکال مختلف به مخاطب ارائه بدهید. یکی از بهترین پلتفرمهای زنده و فعال در دوران حاضر، پلتفرم میکروبلاگینگ توییتر است که حقیقتا تمام رویدادهای دنیا به صورت زنده در آن مستند میشوند و حتی برای کوچکترین اتفاق نیز میتوانید توییتی مرتبط در آن پیدا کنید. اگرچه حجم کاربران توییتر در مقایسه با بسیاری از پلتفرمهای دیگر کمتر است، ولی تاثیرگذاری این پلتفرم حتی از فیسبوک نیز در سطح بالاتری قرار دارد.
فراموش نکنید که صرفا نوشتن تیتر و لینک دادن به پست وبلاگیتان که همان مرحله آغازین چرخه محتوایی شما محسوب میشود، برای توییتر کافی نیست. در فضای توییتر، سرعت گردش اطلاعات به شدت بالا است و به همین خاطر توییتها عمر مفید بسیار کوتاهی دارند و خیلی زود در میان دریای توییتهای دیگران گم و ناپیدا میشوند. بنابراین توصیه میکنم که محتوای خود را در بازههای زمانی مختلف و به شکلهای متفاوت مجددا در توییتر به اشتراک بگذارید. مثلا یک بار فقط تیتر پست وبلاگی خود را به همراه لینک آن توییت کنید، چند بار بخشهایی از بدنه نوشتارتان را همراه با لینک توییت کنید، یک بار علاوه بر لینک مطلب خیلی کوتاه توضیح دهید که چرا توصیه میکنید اهالی توییتر به لینک شما مراجعه کنند و به همین ترتیب روزی چند بار لینک محتوای خود را توییت کنید تا آن لینک برای حداقل یک روز در فضای پرسرعت توییتر زنده بماند.
نوشتار مرتبط: مجموعه قوانین نانوشته توییتر
۳- اینستاگرام
در بین کاربران ایرانی، اینستاگرام به دلایلی مشخص یکی از پرمخاطبترین پلتفرمها به حساب میآید و این طبیعتا برای یک بازاریاب محتوا فضای فوقالعاده خوبی را فراهم میکند. برای به اشتراک گذاشتن محتوا در اینستاگرام به صورت حرفهای، شاید به کمی دانش فنی احتیاج پیدا کنید. گاهی لازم است که محتوا را قالب نوشتارهایی کوتاه و گرافیکی در اینستاگرام منتشر کنید، گاهی نیز لازم است از خودتان عکس یا فیلمهای کوتاهی در رابطه با موضوع محتوا به اشتراک بگذارید که در تمامی این موارد توصیه میشود که کیفیت تصاویر را در اولویت قرار دهید. اگر لازم شد از کسی که در این خصوص دانش بیشتری دارد کمک بگیرید.
آنچه در اینستاگرام حرف اول را میزند، هشتگها هستند. اگر میخواهید در اینستاگرام دیده شوید، بعد از رعایت کیفیت محتوا باید حتما روی هشتگنویسی دقت فراوانی به خرج بدهید. فراموش نکنید که هر پستی که در اینستاگرام منتشر کردید را یک یا چند بار در توییتر نیز بازنشر دهید تا چرخه محتوایی شما همچنان جاری بماند.
۴- یوتیوب
این حقیقت را نمیتوان انکار کرد که محتوای تصویری در حال حاضر بهترین نوع محتوا قلمداد میشود چون راحتتر میتواند توجه مخاطب را به خودش جلب کند. در بین پلتفرمهای تصویری یوتیوب را میتوان بهترین گزینه دانست (البته از نمونههای ایرانی آن هم میتوانید استفاده کنید). ارائه محتوا در قالب ویدیو و انتشارش در پلتفرمی مثل یوتیوب را هرگز دست کم نگیرید. به شما اطمینان میدهم میزان بازخوردی که از این طریق به دست میآورید فراتر از حد تصورتان خواهد بود و نام شما از این طریق خیلی زودتر در ذهنها نقش خواهد بست.
اتکا به دانش فنی برای تصویربرداری، ویرایش ویدیو و نحوه ارائه محتوا در یوتیوب خیلی مهمتر از اینستاگرام است. آنچه شما را در یوتیوب متمایز میسازد کیفیت محتوا و قدرت اجرای شماست. بنابراین اگر فکر میکنید خودتان نمیتوانید از پس اجرا و ارائه محتوا برآیید، اصلا ریسک نکنید و از فرد تواناتری کمک بگیرید. مجددا فراموش نکنید که لینک ویدیوی خود در یوتیوب را چندین بار در زمانهای مختلف در توییتر بازنشر کنید تا اهالی توییتر در جریان قرار بگیرند.
۵- پادکست
بعد از محتوای تصویری، محتوای شنیداری از پرطرفدارترین شیوههای ارائه محتوا به شمار میرود. پادکست اگر باکیفیت باشد و صدا و اجرای قدرتمندی داشته باشد، میتواند به همان اندازه محتوای تصویری روی مخاطب تاثیر بگذارد. توصیه من این است که هرگز با وسایل ابتدایی و دانش کم به سراغ تولید پادکست نروید. روی این کار سرمایهگذاری کنید تا آن طور که باید و شاید نتیجه بگیرید. پادکست تولید شده خود را میتوانید از طریق پلتفرمهای مختلفی مثل ساندکلاود یا اپهای مختلف پادکست به اشتراک بگذارید، گرچه پیشنهاد من این است که پادکستتان را در وبلاگ و هاست خودتان منتشر کنید تا از این طریق باز هم به شکلی دیگر برای وبلاگتان مخاطب جذب کنید و چرخه محتوایی خود را با سرعت بیشتری بچرخانید. در انتها نیز مثل همیشه لینک پادکستتان را چندین بار در توییتر به اشتراک بگذارید.
۶- خبرنامه و ایمیل
قبول دارم که ایمیل و ارسال خبرنامه در میان کاربران ایرانی آنچنان پرطرفدار نیست، ولی قطعا ارزش این را دارد که روی آن وقت بگذارید. یکی از بزرگترین مزایای ارائه محتوا از طریق خبرنامه ایمیلی این است که میتوانید محتوا را برای طرف مقابل شخصیسازی کنید. برای جمعآوری ایمیل برای خبرنامه خود راههای مختلفی دارید. مثلا میتوانید در وبلاگتان گزینهای برای عضویت در خبرنامه جایگذاری کنید، یا اینکه میتوانید در قبال ارائه محصولی خاص (مثل کتاب یا ایبوک) از مخاطبتان ایمیل بگیرید، یا اینکه در ویدیوهای یوتیوب یا پادکستهایتان مخاطبان را دعوت به عضویت در خبرنامه خود کنید.
نوشتار مرتبط: چرا ایمیل مارکتینگ برای وبلاگ، از جذب دنبال کننده در شبکههای اجتماعی مهمتر است؟
۷- محتوای مهمان
یکی دیگر از راههای به جریان انداختن چرخه محتوا این است که محتوای مهمان تولید کنید و در اختیار رسانهها یا اشخاص مرتبط قرار دهید. این محتوای مهمان میتواند در قالب یک پست وبلاگی برای یک وبلاگ دیگر باشد، یا همکاری در تولید ویدیو برای یک کانال دیگر در یوتیوب، یا مصاحبه با یک پادکست معروف. محتوای مهمان معمولا هم برای شما فوایدی به همراه دارد و هم برای میزبان، در نتیجه میتوان گفت این یک بازی دو سر برد است که هر دو طرف از آن سود میبرند و البته مخاطبان نیز از این همکاریها لذت میبرند.
نتیجهگیری
اگر محتوا را مثل یک چرخ و فلک در نظر بگیریم، این چرخ و فلک باید همیشه در گردش باشد تا شما بتوانید محتوای خود را همواره زنده نگه دارید. اگرچه شیوههای ارائه محتوا در دنیای دیجیتال فقط به موارد بالا محدود نمیشود، اما میتوان به جرات گفت که حتی اگر یکی از موارد ذکر شده در سبد محتوایی شما جایی نداشته باشد، عمر محتوایتان به اندازه قابل توجهی کوتاهتر خواهد شد. هر کدام از این شیوهها لازم هستند اما به تنهایی کافی نیستند. البته میتوان با اتکا بر تنها چند مورد نیز به تولید و بازاریابی محتوا پرداخت، اما اگر هدف رسیدن به بیشتری میزان پتانسیل است، باید به همه موارد پرداخته شود.