متداولترین اتفاقی که برای یک وبلاگنویس میافتد این است که مدتها به نوشتن مشغول میشود و مدام نوشتههای جدیدی در وبلاگ خود منتشر میکند اما هیچ وقت کسی نگاشتههای او را مطالعه نمیکند. چرا؟ این چرا، بین تمام وبلاگنویسهای غیر حرفهای همیشه وجود داشته و همیشه وجود خواهد داشت. واقعا چرا؟
چون اصلا نمیشود نوشتههای این بلاگرها را خواند! جدی میگویم. مطالب برخی از این بلاگرها آنقدر غلط املایی و انشایی دارند و آنقدر از نظر مفهومی گنگ هستند که اصلا نمیشود مقالههای آنها را خواند و فهمید.
اگر شما یک خبرنگار در یک روزنامه یا یک نویسنده در یک مجله باشید، بعد از اینکه نوشتههای خود را آماده کردید باید حاصل تلاش خود را در اختیار فردی به نام ویراستار قرار دهید. این ویراستار است که معین میکند نوشتارهای شما چقدر ارزش دارند، چه ایرادهایی در آنها به چشم میخورد و چگونه میتوان کیفیت مطلب را بهبود بخشید. اکثر نویسندهها و روزنامهنگارها میکوشند تا رضایت ویراستار را حفظ کنند چون اگر او راضی باشد یعنی مخاطبان هم راضی خواهند بود و اگر مخاطبان راضی باشند یعنی مدیر مسئول روزنامه یا مجله راضی است و این یعنی احتمالا آنها به مرور در شغل خود ارتقاء موقعیت را تجربه خواهند کرد.
خودتان باید ویراستار خودتان باشید
حالا برگردیم به موضوع وبلاگها. در یک وبلاگ (خصوصا در وبلاگهای شخصی) این فقط خود شما هستید که در تولید نوشتههایتان نقش دارید. اگر میخواهید مطالبتان خوانا و جالب توجه باشند مجبور هستید ویرایش کردن نوشتهها را هم یاد بگیرید. با خرج کردن کمی زمان و دقت برای ویرایش مطالب، میتوانید کیفیت نگاشتههای خود را به اندازه چشمگیری افزایش بدهید. چه یک بلاگر نوپا باشد و چه یک وبلاگنویس حرفهای، نکاتی که در این مقاله به آنها اشاره میکنم حتما به دردتان میخورد.
۱- قبل از نوشتن، بدانید چه میخواهید بنویسید: اگر میخواهید یک لطف بزرگ به خودتان بکنید، بکوشید تا قبل از اینکه نوشتن پست بعدی وبلاگتان را آغاز نمایید حتما بدانید که دقیقا چه میخواهید بنویسید. یک قلم و کاغذ بردارید و تمام نکات مورد نظر خود را به صورت فهرستوار روی کاغذ یادداشت کنید. با این کار نه تنها در مرحله نوشتن کارتان سادهتر خواهد شد، بلکه در مرحله ویرایش هم مشکلات کمتری خواهید داشت.. اگر نوشته شما به طور منظم نوشته شود، به زمان خیلی کمتری برای ویرایش و مرتب کردن مقاله خود احتیاج پیدا میکنید.
نوشتار مرتبط: به نظم نوشتار احترام بگذاریم
۲- از ویرایش کردن در حین نوشتن بپرهیزید: خیلی از بلاگرها عادت دارند که در همان زمانی که دارند مینویسند، همان موقع به ویرایش کردن نوشته هم مشغول میشوند. این اشتباه بزرگی است چون نه تنها دقت شما در نوشتن و ویرایش کردن را کاهش میدهد، بلکه سبب میشود که خیلی زود از نوشتن خسته بشوید. سعی کنید این دو کار را مجزا در نظر بگیرید. وقتی دارید مینویسید فقط بنویسید و وقتی دارید ویرایش میکنید فقط ویرایش کنید.
۳- بین نگارش و ویرایش وقفه بیاندازید: هر وقت کارتان با نگارش متن تمام شد و احساس کردید پست بعدی وبلاگتان آماده ویرایش شده است، برای مدتی نوشته را کنار بگذارید. اگر بخواهید درست بعد از نگارش به سراغ ویرایش متن بروید، معمولا دچار خطا میشوید، چون بعد از نوشتن چشمان شما خسته میشود و دقتتان کاهش مییابد، پس ممکن است خیلی راحت اشتباهات املایی و انشایی زیادی را در هنگام ویرایش تشخیص ندهید. با وقفه انداختن بین نگارش و ویرایش نه تنها به خودتان استراحت میدهید تا با دقت بیشتری نوشته خود را ویرایش کنید، بلکه ممکن است در این مدت ایدههای جدیدی نیز به ذهنتان خطور کند و لازم بدانید مطالبی را به نوشته خود اضافه نمایید.
۴- بخشهای اضافی را حذف کنید: برخی از پستهای وبلاگی حاوی اطلاعات اضافی هستند؛ اطلاعاتی که به راحتی میتوان آنها را حذف کرد بدون آنکه کیفیت نوشتار کاهش یابد. اگر احساس میکنید در مقدمه پست خود زیادهنویسی کردهاید، حتما آن را مختصر سازید. اگر تصور میکنید برخی از جملات و پاراگرافها را میتوانید کوتاهتر و سادهتر بنویسید، حتما سادهسازی کنید. یادتان باشد که مخاطبان محتوای نوشتاری در اینترنت، اغلب نوشتههای بیش از حد طولانی را نمیخوانند.
۵- کاری کنید دیگران بتوانند نوشتههای شما را با چشم اسکن کنند: شاید از بیان حقیقت خوشتان نیاید، ولی باور کنید اکثر کسانی که به وبلاگ شما سر میزنند از اول تا آخر پستهای شما را به طور دقیق نمیخوانند. کاربران اینترنتی عادت دارند نوشتهها را با چشم اسکن کنند. به بیان دیگر، آنها یک بار به طور گذرا نوشتههای شما را از نظر میگذرانند و در همین نگاه گذرا سعی میکنند تمام آنچه شما نوشتهاید را در ذهن خود حدس بزنند. پس لازم است که حتما از تیترها و گاهی هم از لیستها در نوشتار خود استفاده کنید و هر کجا را که مهم میدانید بولد کنید تا بتوانید به شکل آسانتری توجه مخاطب را جلب نمایید.
۶- بیش از حد از کلمههای تکراری استفاده نکنید: استفاده بیش از اندازه از کلمههای تکراری موجب میشود که خواننده نوشتارتان خیلی زود از خواندن خسته بشود و وبلاگ شما را ترک کند. اگر میخواهید نوشتههای خود را جذابتر کنید باید بکوشید تا به کلمات مورد استفاده خود در متن تنوع ببخشید. بنابراین الزامی است که دایره لغات خود را گسترش دهید. برای رسیدن به این هدف، مطالعه کردن آثار دیگر بلاگرها یا خواندن کتابها و مقالههای مختلف میتواند به اندازه غیر قابل باوری مفید واقع شود.
نوشتار مرتبط: ۲۲ کلمه و عبارت که یک نویسنده باید کمتر استفاده کند
۷- حتما از CTA در انتهای نوشتار بهره ببرید: نوشتهای که در انتهای آن خبری از Call To Action نباشد عملا به هیچ دردی نمیخورد. وقتی دارید پست بعدی وبلاگتان را ویرایش میکنید، حتما در آخر نوشتار مخاطبان را به انجام دادن کاری دعوت کنید. میتوانید از آنها بخواهید برای پست شما کامنت بگذارند، میتوانید نظرشان را بخواهید یا اینکه میتوانید از آنها بخواهید شما را در شبکههای اجتماعی دنبال کنند. هدفتان هر چه که باشد، هرگز نوشته خود را بدون CTA منتشر نکنید.
۸- قبل از انتشار، پیشنمایش پست را از نظر بگذرانید: هر چقدر هم که در نوشتن و ویرایش یک نوشتار دقت کنید، باز هم نمیتوانید دقیقا پیشبینی کنید که پست شما در داخل وبلاگ چه شکلی به نظر میرسد. پس قبل از اینکه دکمه انتشار مطلب را فشار بدهید، یک بار پیشنمایش مطلب در داخل وبلاگ را از نظر بگذرانید. ببینید آیا نوشته شما دقیقا به همان شکلی به نظر میرسد که خودتان انتظار داشتید؟ شاید لازم باشد یکی دو جا لینک بگذارید یا اینکه طول پاراگرافها یا جملهها را تغییر دهید.
۹- بیش از حد حساس نشوید: یکی از مزایای پستهای وبلاگی این است که هر وقت دلتان خواست میتوانید آنها را ویرایش کنید، حتی اگر قبلا آنها را منتشر کرده باشید. اگر نوشتهای را منتشر کردید و بعد متوجه شدید یا احساس کردید که به تغییراتی احتیاج دارد، نگران نشوید. شما همیشه برای اعمال تغییرات وقت دارید. پس بد نیست اگر هر از گاهی نوشتههای قبلی خود را بررسی کنید و تغییرات لازم را در آنها ایجاد نمایید.
پایاننوشت
با اینکه همیشه میتوان یک نوشته وبلاگی را ویرایش کرد، اما این دلیل نمیشود که بدون ویرایش کردن نوشتهای را در وبلاگتان ارائه بدهید. همواره اول بنویسد، بعد ویرایش کنید، سپس پستتان را منتشر کنید و در آینده باز هم اگر لازم شد پستتان را از یک مرحله ویرایش مجدد بگذرانید. بله! همانطور که متوجه شدید، وبلاگنویسی فقط به نوشتن خلاصه نمیشود و ویراستار بودن را هم لازم دارد، گرچه باز هم فقط به نوشتن و ویرایش محدود نمیشود.
1 دیدگاه روشن ۹ نکته کارآمد برای ویرایش کردن پستهای وبلاگ
من در مورد مورد 3 کمی مشکل دارم. خدا بهم صبر عطا بفرماید. در مورد داستاننویسی هم همینه..