یکی از بزرگترین مشکلات پیش روی هر نویسنده نوپایی، ترس از روبهرو شدن با اوباش اینترنتی است. افراد زیادی را میشناسم که به خاطر همین وحشت از قضاوت شدن توسط کاربران دیگر، راضی نمیشوند که مطالبشان را در اینترنت منتشر کنند، چون فکر میکنند هر چقدر هم که در هنگام نوشتن دقت به خرج بدهند، باز هم یک نفر پیدا میشود تا در نوشته آنها نقصی پیدا کند و به همان نقص کوچک گیر بدهد و دست آخر او را مسخره کند. این میشود که برخی از افرادی که نوشتن را خوب بلد هستند، ترجیح میدهند به وبلاگنویسی یا انتشار نوشتارهای خود در فضای اینترنت روی نیاورند و کارهایشان را پیش خودشان نگه دارند، یا دست کم سعی میکنند آثار خودشان را از طرقی که امکان دریافت بازخورد عمومی به طور مستقیم را نداشته باشند منتشر کنند.
اگرچه برای نویسندههای حرفهای امروزی که با شیوهها و تکنیکهای انتشار محتوای نوشتاری در اینترنت آشنایی کامل دارند، اوباش اینترنتی یا همان ترولها اصلا جایگاهی ندارند که بخواهند روی این نویسندهها تاثیر بگذارند که اگر چنین بود، امروز اصلا وبلاگنویس و تولید کننده محتوای نوشتاری اینترنتی نداشتیم. با این حال، آن دسته از نویسندههایی که با فضای اینترنت و شبکههای اجتماعی چندان آشنا نیستند، خلق و خوی کاربران اینترنتی و خصوصا اوباش اینترنتی از نظر آنها کاملا ناشناخته و گاها ترسناک است.
به همین خاطر است که حتی برخی از بهترین نویسندههای دنیای واقعی و صاحبان بزرگترین کتابها و آثار چاپی، در برقراری ارتباط با دنیای اینترنتی به مشکل میخورند. خود من در طول دوران فعالیتم به عنوان وبلاگنویس نویسندهها و مترجمان زیادی را دیدهام که بعد از مدتی فعالیت در سرویسهای وبلاگنویسی یا شبکههای اجتماعی، در نهایت نتوانستند نحوه برخورد اوباش اینترنتی را تاب بیاورند و مجبور شدند این فضای پرفرصت را برای همیشه ترک کنند.
پس این کاملا طبیعی است که برخی از نویسندهها (حتی نویسندههای باسابقه) در رابطه با نحوه برخورد با اوباش اینترنتی سوالاتی داشته باشند. اینجا در این مقاله من تلاش دارم کمی در این زمینه توضیح بدهم تا شاید بتوانم راهنمایی باشم برای کسانی که میخواهند از فضای اینترنت برای انتشار آثار مکتوب خود بهره ببرند، اما با این حال از قضاوت شدن یا تحقیر شدن میهراسند.
اوباش اینترنتی یعنی چه؟
پیش از همه، خوب است در ابتدا بدانیم که اوباش اینترنتی یا ترولها چه کسانی هستند و چه خصوصیاتی دارند. فضای اینترنتی به خودی خود مزایای فراوانی دارد، اما مثل هر ماهیتی دیگری میتواند جنبههای منفی و مضری هم داشته باشد. یک از این جنبههای منفی، فراهم ساختن بستری مناسب برای توهین و تحقیر کاربران اینترنتی است.
ساز و کار فعلی پلتفرمهای وبلاگنویسی و شبکههای اجتماعی چنین تصوری را برای برخیها ایجاد کرده است که فکر میکنند میتوانند بدون افشا کردن نام و نشان واقعی خودشان، پشت یک شخصیت ساختگی پنهان شوند و هر طور که دلشان میخواهد با دیگر کاربران برخورد کنند. نتیجهاش میشود افرادی که در شبکههای اجتماعی یا دیگر سرویسهای اینترنتی به توهین، تحقیر و یا سوءاستفاده از کاربران میپردازند.
نوشتار مرتبط: ۵۰ روش افزایش قدرت تفکر برای یک نویسنده
البته خوشبختانه تعداد این موجودات که به ترول یا همان اوباش اینترنتی معروف هستند کم است و روز به روز هم کمتر میشوند. اکثر سرویسهای اینترنتی نیز امکاناتی را برای کاربران خود فراهم کردهاند که بتوانند به هر طریق که خودشان ترجیح میدهند از دست ترولها خلاص بشوند.
آیا نویسنده مقصر است؟
اینکه ترولها به چه علت دست به چنین اقداماتی میزنند را نمیتوان با قطعیت مشخص کرد. برخی از آنها از توهین کردن به دیگران از پشت یک ماسک مجازی لذت میبرند و ذوق میکنند. برخی دیگر به دنبال ساکت کردن حس حسادت خود هستند و عدهای از آنها نیز عقدههای دوران گذشته خود را با این کارها آرام میکنند. علت هر چه که هست، بعضیها هستند که شب و روز پشت کامپیوتر مینشینند تا دیگران را با اظهار نظرهای ناشایست به چالش بکشند.
در این میان نویسندهها نیز از گزند این چالشهای اعصاب خورد کن دور نماندهاند که هیچ، حتی میتوان گفت بیش از بقیه در معرض افکار پلید ترولها قرار دارند. برای ترولها، گیر دادن به یک نویسنده یا بلاگر کار خیلی راحتی است. فقط کافی است یک نقص هر چند کوچک در نوشتار فرد نویسنده پیدا کنند تا همان را به یک ابزار فشار بر روی او تبدیل نمایند.
نوشتار مرتبط: چرا برخی از نویسندهها نمیتوانند داستانها را تمام کنند؟
شاید به خودتان بگویید نویسنده باید حواسش را جمع کند تا یک وقت خدایی نکرده نقصی در نوشتههایش پیدا نشود یا اینکه مطلبی ننویسد که با دیدگاه برخی دیگر در تضاد باشد یا حاشیه درست کند، اما اگر یک نویسنده واقعی باشید این را به خوبی میدانید که چنین خواستهای خلاف واقعیت است. یک نویسنده هر چقدر هم که بخواهد رعایت کند، بالاخره یک نفر پیدا میشود که نکتهای برای گیر دادن به او در نوشتههایش پیدا کند.
پیدا شدن سر و کله ترولهای اینترنتی در بخش کامنتهای وبلاگ یا زیر توییتها یا عکسهای اینستاگرامی ابدا به نویسنده ربطی ندارد. نویسنده نظر خودش را نوشته است، حال اگر کسی به این نوشتار نقدی دارد میتواند انتقاد کند. اما هدف ترولها انتقاد نیست، بلکه دقیقا توهین کردن و تحقیر کردن است.
با اوباش اینترنتی چه باید کرد؟
همه حرفم این است که شما هر چقدر هم که خوب بنویسید، باز هم دیر یا زود با ترولهای اینترنتی برخورد خواهید داشت. پس لازم نیست خودتان را سرزنش کنید. به جای سرزنش کردن باید خود را برای برخورد صحیح با ترولها آماده نمایید. حالا چطور؟
نکته اول اینکه باید یادتان باشد هر کسی که از شما انتقاد کرد لزوما ترول نیست، پس آنچه در ادامه این پست میخوانید درباره تمام کسانی که به نوشته شما ایراد میگیرند صدق نمیکند. گام ابتدایی برای شما این است که فرق ترول با منتقد را بفهمید. کسی که انتقاد میکند سعی دارد به شما پیشنهادی بدهد تا بلکه کمک کند که کیفیت نوشتههای شما ارتقاء یابد. این وظیفه شماست که به عنوان یک نویسنده از این انتقادها پشتیبانی کنید و اگر صلاح دانستید پیشنهاد منتقدان را به کار بگیرید.
اما وقتی با کسی برخورد میکنید که لحن و سبک دیدگاههایش کاملا تند و وحشیانه است، آن وقت میتوانید با خیال راحت به این نتیجه برسید که یک ترول با شما سرشاخ شده است. در چنین شرایطی بهترین و عاقلانهترین کار این است که اصلا بحث نکنید.
نوشتار مرتبط: ۲۰ خصوصیت فکری یک نویسنده حرفهای
شاید الان با خودتان بگویید که اگر جواب ترولها را ندهید در واقع کاری کردید که طرف مقابل احساس کند شما شکست خوردهاید و از بحث کردن میترسید یا اینکه جرات مذاکره ندارید. اما این را باید بدانید که با ترولها نه میتوان بحث کرد و نه مذاکره کرد. آنها هدفشان این است که شما را وارد بحث خودشان کنند و سپس مثل یک باتلاق با هر اظهار نظری شما را بیش از پیش درون اهداف پلید خودشان فرو ببرند و در نهایت کاری کنند که مجبور به پایان دادن به بحث شوید.
پس بهتر است قبل از آنها، شما ذکاوت به خرج بدهید و به خودتان لطف کنید و وارد بحث با آنها نشوید. تبادل نظر با ترولها مثل بنزین ریختن روی آتش است و فقط شرایط را برای شما بدتر و سختتر میکند. خدا را شکر این روزها اکثر پلتفرمهای وبلاگنویسی و شبکههای اجتماعی این امکان را برای کاربران خود فراهم کردهاند که دیدگاههایی که به نظرشان مناسب نیست را حذف کنند و شخص مزاحم را کلا مسدود نمایند. پس فکر بدی نیست که ترولها را فورا بلاک کنید تا نتوانند بیش از این مزاحمتان بشوند.
اما اگر به هر دلیلی تمایل داشتید جواب این اوباش را بدهید (که باز هم تاکید میکنم بهتر است این کار را نکنید)، بهتر است از دادن پاسخهای جدی بپرهیزید چون این تفکر را به طرف مقابل منتقل میکنید که او را جدی گرفتهاید. عاقلانهترین راهکار این است که با پاسخهای خندهدار و مضحک به آنها جواب بدهید اما در عین حال ادب را هم رعایت کنید، چون نحوه برخورد شما با ترولها توسط مخاطبان دیگر هم رویت میشود و اگر بد برخورد کنید ممکن است موضوع به کاهش محبوبیت شما بیانجامد.
اگر در اینترنت به عنوان نویسندهای شناخته شده شهرت دارید و طرفداران شما پرشمار هستند، پاسخ دادن به ترولها را میتوانید به طرفداران خود محول کنید. کافی است از چند تن از طرفداران خود بخواهید تا هر طور که خودشان ترجیح میدهد جواب ترولها را بدهند، شما هم بنشینید و از آنچه میبینید لذت ببرید. گرچه هیچ کدام از این راهها بهتر از نادیده گرفتن ترولها نیست.
پایاننوشت
در مجموع، اگر نویسنده هستید و قصد دارید در فضای اینترنتی به فعالیت بپردازید، باید این را بپذیرید که بالاخره با ترولها روبهرو خواهید شد و زمانی که چنین اتفاقی افتاد، نباید به آنها اجازه بدهید که روی روح و روان شما تاثیر بگذارند. به خودتان یادآور شوید که مشکل از شما یا آثارتان نیست، ترولها هدفشان این است که شما را تخریب کنند و این شما هستید که نباید چنین اجازهای به آنها بدهید.
اگرچه برخی از بلاگرها و نویسندههای اینترنتی بر این عقیده هستند که کلا نباید دیدگاههای دیگران را مطالعه کرد، اما این روش برای برقراری ارتباط با مخاطب محدودیت بزرگی ایجاد میکند. به جای اینکه کلا منکر دریافت بازخوردها بشوید، باید سعی کنید با این بازخوردها به صورت هوشمندانه برخورد کنید. به مرور و با کمی تمرین میتوانید ترولها را از منتقدها تشخیص بدهید.
به عنوان توصیه آخر نیز به شما پیشنهاد میکنم که در زمانی که برای نوشتن وقت میگذارید، سراغ خواندن دیدگاهها و بازخوردها نروید. خواندن دیدگاهها را به زمان دیگری از روز منتقل کنید. اگر صبحها مینویسید، شبها بازخوردها را بررسی کنید یا برعکس. با این روش، به ترولها اجازه نمیدهید مزاحم نوشتنتان بشوند.