نویسندهها وقتی میخواهند یک کتاب یا یک مقاله رسمی یا تحقیقی بنویسند یا مشغول وبلاگنویسی بشوند، همیشه میکوشند که اول یک ایده را برگزینند و سپس از همان ابتدا وارد جزئیات بشوند و آنقدر به این جزئیات بپردازند که در نهایت به یک نتیجهگیری کلی برسند. اما ژورنالیستها از خیلی وقت پیش به این موضوع پی بردند که نمیتوانند از این روش برای نوشتن مطالب و اخبار مورد نظر خود استفاده کنند. ژورنالیستها باید تلاش میکردند تا در کمترین زمان ممکن مهمترین نکات مطالب خود را به مخاطب منتقل کنند، چون مخاطب نوشتههای آنها کسانی بودند که وقت و حوصله خواندن کل نوشتههایشان را نداشتند. این شد که هرم وارونه را به کار گرفتند.
در گذشته، شیوه اصلی انتقال پیام برای ژورنالیستها همان روزنامه بود. کسانی که از همان زمان به خواندن روزنامه مشغول میشدند، معمولا یا در راه رفتن به محل کارشان بودند یا در مدت کوتاهی که برای غذا خوردن یا استراحت کردن به دست میآوردند روزنامه را به دست میگرفتند و سعی میکردند در اسرع وقت به همه اخبار مهم روز پی ببرند. هرم وارونه برای انتقال سریع پیام به کمک ژورنالیستها آمد.
هرم وارونه اصلا چه مفهومی دارد؟
اساس هرم وارونه چنین است که میگوید وقتی میخواهید مطلبی را بنویسید، باید مهمترین بخش موضوع را در همان ابتدا بنویسید، سپس بروید سراغ بخشی که اهمیت کمتری دارد و بعد بخش دیگری که از قبلی هم اهمیت کمتری دارد و همینطور ادامه بدهید تا در آخر به کم اهمیتترین بخش موضوع برسید. از این طریق، مخاطب نوشته اگر یکی دو پاراگراف اول مطلب را بخواند در جریان اصلیترین بخشهای موضوع قرار میگیرد.
اگرچه این ممکن است سطح کاری یک نویسنده را پایین بیاورد و دست او را در پرداختن به جزئیات ببندد و اجازه ندهد که مطابق میل خودش به مباحث شاخ و برگ بدهد، اما نویسندههایی که این روزها میخواهند از فضای وب برای تولید و بازنشر آثار خود بهره ببرند و به وبلاگنویسی بپردازند، مجبورند که از این شیوه ژورنالیستی اطاعت کنند. برای تولید محتوای نوشتاری در اینترنت که شکل اصلی بروز و ظهور آن همین وبلاگنویسی است، هرم وارونه باید مورد استفاده قرار بگیرد، چه خوشمان بیاید و چه نه.
چرا باید بر مبنای هرم وارونه به وبلاگنویسی پرداخت؟
اگر وبلاگ من را دنبال کرده باشید و نوشتههای من را خوانده باشید، این را دیگر خوب میدانید که هیچ مخاطب اینترنتی در نسل حاضر، حال و حوصله مطالعه کامل یک محتوای نوشتاری را ندارد. اکثر بازدیدکنندههای وبلاگ شما معمولا نگاهی گذرا به نوشتههای شما میاندازند و آن را در چند لحظه از اول تا آخر از نظر میگذرانند و سعی میکنند در همان مدت کم بیشترین اطلاعات را اخذ نماید.
حال اگر نوشتار شما بر مبنای هرم وارونه نوشته شده باشد، این مخاطب تنبل و کم تحمل میتواند در سریعترین زمان ممکن به یک دانش محدود از آنچه شما نوشتهاید دست پیدا کند و از اینکه مثلا مطالعه کرده است احساس رضایت نماید. همین امکان پی بردن به بخشی از اصل موضوع به بازدیدکننده این امکان را میدهد که به اظهار نظر نیز تمایل بیشتری نشان بدهد و احتمال اینکه برای شما کامنتی بگذارد یا نوشته شما را در شبکههای اجتماعی بازنشر کند به شدت بالا میرود.
نوشتار مرتبط: ۱۵ راه برای آنکه نرخ پرش وبلاگ خود را پایین نگه دارید
از طرف دیگر، نوشتههای اینترنتی مبتنی بر هرم وارونه، مخاطب را به اسکرول کردن صفحه ترغیب میکنند. کاربران اینترنتی عاشق اسکرول کردن هستند. اگر خوب دقت کنید میبینید که اصلا کل اینترنت بر پایه همین فعالیت بنا شده است. همه ما وقتی داریم در اینترنت ول میچرخیم، مدام در حال اسکرول کردن صفحات هستیم. هرم وارونه برای جذب کردن عاشقان اسکرول بینظیر است (اسکرول کردن یعنی همان بالا و پایین کردن صفحات اینترنتی).
کار دیگری که مخاطبان محتوای نوشتاری اینترنتی خیلی به آن علاقه دارند این است که چند لحظه روی یک صفحه اینترنتی بمانند و بعد بروند سراغ یک صفحه اینترنتی دیگر و بعد یک صفحه دیگر و کمی بعد هم دوباره برگردند به صفحه اولی و این روند را مدام تکرار کنند. مثلا ممکن است یک نفر مشغول خواندن نوشته شما در وبلاگتان باشد که ناگهان موضوع جالبی به نظرش میرسد، پس یک صفحه جدید در مرورگر خود باز میکند و در آن مورد جستوجو میکند، یا روی یک لینک کلیک میکند و مشغول بررسی یک مطلب دیگر میشود، یا پیامی برای او ارسال میشود و درگیر خواندن آن پیام میشود و بعد از چند دقیقه دوباره برمیگردد به نوشتار شما تا خواندنش را ادامه بدهد. اگر از هرم وارونه استفاده کرده باشید، به مخاطب خود این امکان را میدهید که به شکل سادهتری بتواند از نوشته شما به یک نوشته دیگر مراجعه کند و بعد مجددا مشغول خواندن ادامه نوشتار شما بشود.
چطور باید از هرم وارونه برای وبلاگنویسی استفاده کرد؟
حالا چطور میتوانید با شیوه هرم وارونه به نوشتن بپردازید؟ واقعا کار سختی نیست. فقط کافی است که روی وجدان نویسندگی خود پا بگذارید و از پرداختن به جزئیات متعدد در نوشتههای خود پرهیز کنید. چه دوست داشته باشید و چه نه، برای نوشتن محتوای نوشتاری در اینترنت مجبورید کمی سطحیتر بنویسید؛ البته نه آنقدر سطحی که نوشتههایتان شدیدا کوتاه و بیسروته بشوند. وبلاگنویسها پرشمارند چون به نوشتن چند خط کلمه میگویند نوشتن. شما که نویسنده هستید، باید مثل یک نویسنده وارد حیطه وبلاگنویسی بشوید. مجاز هستید که به جزئیات بپردازید، اما به شرطی که اولا نوشتارتان بیش از اندازه طولانی نشود و دوما از مهمترین نکات شروع کنید و در ادامه به جزئیاتی با اهمیت کمتر بپردازید.
نوشتار مرتبط: ۲۶ موضوع جالب برای راه اندازی یک وبلاگ
در این راستا، از آنجا که هدف این است که بازدیدکننده وبلاگ بتواند در کمترین زمان ممکن نوشته شما را از نظر بگذراند و به اطلاعاتی هر چند اندک دست پیدا کند، این لازم است که حتما نوشتار خود را با یک پاراگرافبندی درست و به ترتیب اهمیت تولید کنید. این لازم است که حتما در نوشته خود از تیترها کمک بگیرید. این لازم است که در صورت امکان بخشهای مهم را با فونت بولد برجسته کنید. این لازم است که در صورت امکان از لیستها (چه شمارهای و چه گلولهای) در نوشته خود بهره ببرید. این لازم است که حتما در انتهای نوشته در قالب یک یا دو پاراگراف، یک جمعبندی یا یک پیام کلی از مطلب خود به مخاطب ارائه بدهید.
پایاننوشت
در انتها توصیه میکنم برای آنکه بتوانید به شکل سادهتری با ساختار هرم وارونه به تولید محتوای وارونه بپردازید، قبل از هر کاری یک لیست شامل تمام نکاتی که میخواهید در نوشتار خود به آنها اشاره کنید را آماده نمایید و در حین نوشتن یک به یک در مورد این نکات توضیحاتی با جزئیات محدود ارائه کنید. تهیه کردن لیست مطالب مورد نظر به شما اجازه میدهد تا به شیوه راحتتری اولویت بخشهای مختلف نوشته را تنظیم کنید و از مهمترین بخش شروع کنید و ادامه بدهید.
علاوه بر این، اگر میخواهید با شیوه نگارش بر مبنای هرم وارونه آشنا شوید پیشنهاد میکنم یا در این مورد در اینترنت جستوجو کنید و مقالات مربوط به آن را بخوانید و یا اینکه مستقیما یک روزنامه در دست بگیرید و شیوه انتقال پیام توسط ژورنالیستها را مورد تجزیه و تحلیل قرار دهید. البته برخی از ژورنالیستها به درستی از هرم وارونه استفاده نمیکنند و ممکن است شما نتوانید آنطور که باید و شاید از سبک کارشان مفهوم هرم واورنه را دریافت کنید. اگر تعریف از خود نباشد و اگر نویسنده هستید و میخواهید وارد عرصه وبلاگنویسی به شکل مناسبش بشوید، باید به این نکته اشاره کنم که من تمام نوشتههای اینترنتی خودم را بر اساس هرم وارونه مینویسم. پس میتوانید از نوشتههای من هم کمک بگیرید.
درود بر جناب جاود