هر حرفهای را که بخواهید تازه شروع کنید، همیشه حس اضطراب را تجربه خواهید کرد و نویسندگی هم شامل این موضوع میشود. وقتی برای بار اول دست به قلم میشوید ممکن است کمی دچار ترس و دلهره بشوید و از خودتان بپرسید که اگر نتوانید خوب بنویسید چه میشود؟ همین احساس اضطراب سبب میشود که شما نتوانید آنطور که باید و شاید به نوشتن بپردازید و در نتیجه قطعا نمیتوانید از تمام مهارتها و استعدادهای خود کمک بگیرید تا اثری قابل قبول را به ثبت برسانید.
اگر همین امروز تصمیم گرفتید به دنیای نویسندهها بپیوندید و با همین حس اضطراب مواجه شدید، اجازه بدهید تا یک راز بزرگ را با شما در میان بگذارم. حتی نویسندههای حرفهای هم گاهی این اضطراب را احساس میکنند. ممکن است ابتدا باور نکنید، ولی به شما اطمینان میدهم که هر چقدر در نوشتن تجربه داشته باشید، باز هم این حس ناخوشایند به سراغتان خواهد آمد و باعث میشود که گاهی از خودتان بپرسید که اگر کارتان خوب نشد چه میشود؟
۱۲ تکنیک برای غلبه بر حس اضطراب در هنگام نوشتن
فقط داشتن مهارت نویسندگی کافی نیست. باید بلد باشید که چطور با این سوالات آزاردهنده کنار بیایید. در این مقاله میخواهم به شما چند نکته را یادآوری کنم تا با استفاده از آنها بر حس اضطراب در هنگام نوشتن پیروز شوید و بتوانید بهترین نوشتار خود را تولید نمایید.
۱- ریشه اضطراب خود را پیدا کنید: حس اضطراب در هر زمینهای یک ریشه به خصوص دارد. باید در گذشته کندوکاو کنید تا آن ریشه را پیدا کنید. مثلا ممکن است در گذشته مقالهای را نوشته باشید و دیگران از آن استقبال نکرده باشند. شاید در دوران کودکی انشائی نوشته باشید و معلمتان به درستی شما را هدایت نکرده باشد. شاید قبلا وبلاگی داشتید و بازخورد چندانی دریافت نکرده باشید. ریشه اضطراب شما هر چه که هست، باید به خودتان یادآوری کنید که گذشتهها گذشته و شما باید تجربیات بد را کنار بگذارید و از نو شروع کنید. از یاد نبرید که حتی مشهورترین نویسندهها هم از همان اول خوب نمینوشتند و با تمرین و تکرار توانستند مهارتهای خود در نویسندگی را بهبود ببخشند.
۲- یک دفترچه شخصی داشته باشید: برای آنکه بتوانید بر حس اضطراب خود در هنگام نوشتن پیروز شوید، یکی از بهترین راهها این است که هرگز نوشتن را کنار نگذارید. پیشنهاد من این است که یک دفترچه یادداشت شخصی همراه خودتان داشته باشید و در طول روز بکوشید تا یادداشتهایی را در آن دفترچه بنویسید. حتی روزی چند کلمه هم میتواند به شما کمک قابل توجهی بکند. در نظر داشته باشید که هر چه بیشتر بنویسید، در نوشتن تواناتر خواهید شد. موضوع نوشتههایی که در دفترچه خود مینویسید اصلا مهم نیست، چون قرار نیست کسی غیر از خودتان آن یادداشتها را بخواند، پس با خیال راحت فقط بنویسید.
۳- از قلم و کاغذ دور نمانید: در این دنیای دیجیتال، یکی از اشتباهاتی که نویسندهها انجام میدهند این است که قلم و کاغذ را کنار میگذارند. نوشتن با قلم و کاغذ میتواند شما را به نوشتن تشویق کند. وقتی قلم را در دست میگیرید و آن را روی کاغذ میگذارید، کلمات بیمهابا روی کاغذ سرازیر میشوند و شما بیآنکه به نتیجه فکر کنید فقط مینویسید. این کار کمک میکند تا مهارت خود در آزادنویسی را تقویت کنید. پس بد نیست اگر هفتهای یک نوشته را با قلم و کاغذ شروع کنید و بعد اگر خواستید آن را با تایپ کردن به دنیای دیجیتال منتقل سازید.
۴- افکار خود را مرتب کنید: یکی از قدرتهایی که نویسندههای خوب دارند این است که هر موضوعی را میتوانند در ذهن خود به راحتی اولویتبندی کنند. به بیان دیگر، افکار در ذهن نویسندهها به ندرت به هم میریزند چون آنها همیشه نظم افکار خود را رعایت میکنند. همین قدرت به آنها اجازه میدهد تا با حس اضطراب مقابله کنند. اگر بخواهید شما هم میتوانید این قدرت را در ذهن خود تقویت کنید. با کمی تمرین قادر خواهید بود تا به افکارتان نظم ببخشید و جایی برای حس اضطراب در ذهنتان باقی نگذارید.
۵- محیطتان را تغییر دهید: بعضی اوقات هر کاری هم که بکنید باز هم این حس اضطراب لعنتی دست از سرتان برنمیدارد. در چنین مواقعی بهترین کار این است که محیطتان را تغییر دهید. چند دقیقهای بروید پیادهروی کنید و هوای تازه بخورید. به یک پارک یا یک کافه بروید و آنجا شانس خود را امتحان کنید. ببینید میتوانید در محیط جدید بدون اضطراب بنویسید. تغییر محیط میتواند حس و حالتان را تغییر بدهد و افکار جدیدی را به سمت ذهنتان روانه کند.
۶- کمی به مطالعه بپردازید: یکی دیگر از راههای خوب برای مقابله با حس اضطراب در هنگام نوشتن این است که آثار دیگر نویسندهها را بخوانید. با خواندن نوشتههای دیگران این امکان را پیدا خواهید کرد که سوژه خوبی به فکرتان برسد؛ سوژهای که بتوانید بدون هیچ زحمتی مدتها در موردش بنویسید. جدا از این، نوشتههای دیگران میتوانند منبع الهام خوبی برای شما باشند. چه کتاب باشد، چه وبلاگ و چه حتی یک مقاله، روزی چند دقیقه را به خواندن اختصاص دهید.
نوشتار مرتبط: رمانها چطور میتوانند از شما نویسنده بهتری بسازند؟
۷- قدمهای کوتاه بردارید: اگر فکر میکنید نمیتوانید هر بار که دست به قلم میشوید برای مدت طولانی به نوشتن ادامه بدهید، بهتر است پروسه نوشتن را برای خودتان به چند مرحله کوتاه تبدیل کنید. هر زمان که مشغول نوشتن میشوید برای خودتان محدودیت زمانی یا محدودیت در تعداد کلمات تعیین کنید. مثلا در هر مرحله فقط پانزده دقیقه به نوشتن بپردازید و یا هر بار فقط صد کلمه بنویسید و بعد نوشتن را رها کنید. یکی دو ساعت بعد دوباره برگردید و صد کلمه دیگر یا پانزده دقیقه بیشتر بنویسید. با این تکنیک میتوانید حس اضطراب در نویسندگی را دور بزنید.
۸- روی اولین پیشنویس حساسیت به خرج ندهید: هیچ نوشته خوبی در یک مرحله تهیه نشده است. این را به خاطر بسپارید که اولین پیشنویس هر نوشتار قرار نیست بینقص باشد. دانستن این موضوع به شما کمک میکند که ترس و اضطراب در نوشتن را رها کنید. وقتی دست به کار میشوید تا اولین پیشنویس از نوشته خود را بنویسید، مدام به خودتان بگویید که اشتباه کردن در این پیشنویس کاملا عادی و آزاد است، پس در این مرحله شما فقط باید به نوشتن فکر کنید. ویرایش و تکمیل نوشته را در مراحل بعدی میتوانید انجام بدهید.
نوشتار مرتبط: اولین پیشنویس یک نوشتار، به هیچ دردی نمیخورد
۹- پشتگوش نیاندازید: پشتگوش انداختن در نویسندگی بزرگترین اشتباهی است که میتوانید مرتکب شوید. اگر همین حالا ایدهای به ذهنتان رسیده است و فکر میکنید میتوانید کمی در موردش بنویسید، هرگز آن را پشتگوش نیاندازید. هر کجا که هستید یک قلم و کاغذ یا یک دفترچه یا یک گجت بردارید و هر چه به ذهنتان میرسد را به کلمات نوشته شده تبدیل کنید. چنین موقعیتهایی به آسانی به دست نمیآیند و اگر آنها را پشتگوش بیاندازید دیگر معلوم نیست بعدا بتوانید آن شوق و ذوق لازم برای نوشتن را به دست بیاورید.
۱۰- برای خودتان یک چالش بسازید: اینکه با خودتان مسابقه بگذارید همیشه میتواند به شما انگیزه بدهد. میتوانید برای خودتان یک چالش نویسندگی درست کنید. مثلا با خودتان قرار بگذارید که روزی هزار کلمه بنویسید، یا به خودتان قول بدهید که هر روز یک ساعت را به نوشتن بپردازید. لازم نیست این چالش بیش از حد سخت باشد چون اگر چنین باشد نتیجه کاملا برعکس خواهد شد و انگیزه خود را از دست میدهید. یک چالش ساده هم میتواند ابزار خوبی برای شکست دادن حس اضطراب در زمان نوشتن باشد.
۱۱- از دیگران کمک بگیرید: هیچ وقت از کمک خواستن خجالت نکشید. گاهی یک فرد دیگر بهتر از خودتان میتواند مشکل شما را بفهمد و راه حلهای خوبی در اختیار شما بگذارد. اگر دوست نویسندهای دارید و میدانید که میتوانید در این زمینه از او راهنمایی بخواهید، حتما مشکل خود را با او در میان بگذارید. او بر اساس شناختی که از شما دارد میتواند بهترین شیوه برای دور ریختن ترس از نوشتن را به شما پیشنهاد کند. اگر او را قبول دارید، به شیوه پیشنهادی او نیز اعتماد کنید.
۱۲- کمالگرایی را ترک کنید: این ایده که یک نویسنده حرفهای اجازه ندارد اشتباه کند را دور بریزید. حتی بهترین نویسندهها هم گاهی اشتباهات واضحی را مرتکب میشوند. بزرگترین مانع شما در مسیر موفقیت، کمالگرایی است. اگر این طرز فکر را کنار بگذارید، خواهید دید که نوشتن آنچنان هم ترسناک نیست. اشتباه کردن ایرادی ندارد، این یاد گرفتن از اشتباهات است که در درجه اول اهمیت قرار دارد.
پایاننوشت
مطمئن هستم با رعایت کردن نکاتی که در این مقاله به آنها اشاره کردم، میتوانید به ترس خود از نوشتن غلبه کنید و نویسنده درون خود را آزاد سازید. آیا شما هم با حس اضطراب در هنگام نوشتن مواجه شدهاید. شما چه تکنیکهایی را برای مقابله با این احساس به کار گرفتید؟ آیا نکات ذکر شده در بالا را مفید میدانید؟
مطالب بسیار ارزشمندی بودند.
بعضی را بنده با یک تغییراتی برای خودم یا داشت کردم .
– قدرت تغییر محیط را در خودتان باور داشته باشید.
– چالش های محیط را اولویت بندی کنید.
– نگران کمال گرایی نباشید، مهم حرکت در مسیر کمال است.
– هر کس به نوعی در کمک شماست، اگر قابلیت کمک را تشخیص دهید.
– با قدم های کوچک و مطمئن خودتان را معرفی نمایید.
– از ابتدا خودتان را به نقد بگذارید، مطمئن باشید این منبع کمال و منفعت شماست.