اگر از هر وبلاگنویسی بپرسید که در کار خودش چه هدفی را دنبال میکند، بدون استثناء خواهد گفت که دوست دارد مخاطبان را برای مدت بیشتری در وبلاگ خودش نگه دارد. ما بلاگرها میزبانهای خوبی هستیم. همیشه سعی داریم دیگران را به وبلاگ خودمان دعوت کنیم و تا جایی که ممکن است آنها را در وبلاگ نگه داریم. اما نگه داشتن بازدیدکنندهها به هیچ وجه آسان نیست. برای یک بلاگر نرخ پرش یا همان Bounce Rate یکی از مهمترین شاخصهها است و ما همواره این رقم را تحت نظر داریم.
اغلب ما میکوشیم تا این نرخ را زیر ۷۰ درصد نگه داریم. اما این نرخ برای وبلاگهای نوپا و همینطور وبلاگهایی که درست مدیریت نمیشوند قطعا بالاتر از ۷۰ درصد است.
اگر شما هم به عنوان یک وبلاگنویس دوست دارید بازدیدکنندهها به اندازه قابل قبولی در وبلاگ شما بمانند، باید بکوشید که نرخ پرش را به زیر ۷۰ درصد برسانید و این مقدار را حفظ کنید. گرچه باید اعتراف کنم که کار آسانی پیش رویتان نیست، اما چند نکته را با شما در میان میگذارم که به شما در رسیدن به این هدف کمک میکنند.
چطور نرخ پرش وبلاگ را زیر ۷۰ درصد نگه دارید؟
قبل از شروع بد نیست به معنای اصلی پرش یا Bounce در صفحات وب اشاره کنم. وقتی یک بازدیدکننده به یکی از صفحات وبلاگ شما هدایت میشود و بدون آنکه صفحه دیگری از وبلاگ را ببیند وبلاگ را ترک میکند، یک پرش اتفاق میافتد. نرخ پرش یعنی نرخ تمام آن بازدیدکنندههایی که وارد وبلاگ شما میشوند و از همان صفحه نیز از وبلاگ بیرون میآیند، بدون آنکه به صفحات دیگر وبلاگ شما سر بزنند. هدف شما باید این باشد که چنین نرخی را زیر ۷۰ درصد نگه دارید. حالا چطور؟
۱- محتوای مفید تولید کنید: اولین و بارزترین مساله این است که باید بکوشید تا محتوای وبلاگتان برای مخاطب هدف مفید واقع شود. واضح است که مخاطب همیشه جذب محتوای بهتر و جامعتر میگردد. پس اگر با یک وبلاگ دیگر رقابت دارید و میبینید اکثر بازدیدکنندهها به جای وبلاگ شما به سمت وبلاگ رقیبتان میروند، احتمالا اصلیترین دلیلش این است که وبلاگ رقیب محتوای بهتری را ارائه میدهد. بنابراین به جای اینکه روی کمیت محتوای خود تمرکز کنید، کیفیت محتوا را در درجه اول اهمیت قرار دهید.
۲- از جمع کردن ایمیل غافل نشوید: یکی از جالبترین ویژگیهای خبرنامه برای وبلاگ این است که شما این امکان را دارید تا به طور مرتب مخاطبان خود را فقط با یک ایمیل به وبلاگ خودتان دعوت کنید. برای حفظ کردن بازدیدکنندهها چه راهی بهتر از خبرنامه ایمیلی؟ با این حال اکثر بلاگرهای تازهکار این بخش ضروری در هر وبلاگی را فراموش میکنند.
نوشتار مرتبط: پاسخ به ۸ پرسش متداول در مورد خبرنامه ایمیلی برای وبلاگ
برای آنکه بازدیدکنندههای جدید را مجاب کنید تا عضو خبرنامه وبلاگتان بشوند میتوانید یک بسته محتوایی مثل کتاب الکترونیک یا یک اپیزود از پادکست را در برابر ایمیلشان در اختیارشان قرار دهید. وقتی برای خبرنامه وبلاگ خود مشترک به دست آوردید، حتما به طور مرتب (مثلا هر هفته یک بار یا هر ماه دو بار) برای آنها خبرنامه ارسال کنید، حتی اگر در ابتدا فقط یکی دو تا مشترک داشته باشید.
۳- به ظاهر وبلاگتان برسید: وقتی یک نفر میخواهد به خانه شما بیاید، اولین کاری که میکنید این است که خانه را مرتب میکنید تا وقتی مهمانتان از راه رسید با یک خانه نامرتب و کثیف مواجه نشود. وبلاگ هم همین است. اگر میخواهید بازدیدکنندهها برای مدت بیشتری در وبلاگ شما بمانند، باید ظاهر وبلاگ خود را به شکل جذاب و کارآمدی آماده سازید. وبلاگی که چشمنواز نباشد هرگز نمیتواند مخاطبان را راضی به ماندن نماید.
۴- درون پستها لینک داخلی بگنجانید: اگرچه لینک بیلدینگ مهم است و باید بکوشید تا به وبلاگهای دیگر لینک بدهید تا آنها را راضی کنید که در مقابل به وبلاگ شما لینک بدهند، اما لینکهای داخلی هم دقیقا به همان اندازه اهمیت دارند. هر مطلب جدیدی که منتشر میکنید حتما باید حاوی بیش از یک لینک به دیگر پستهای وبلاگ خودتان باشد. از این طریق شانس ماندن بازدیدکننده در وبلاگ خود را به میزان قابل توجهی افزایش میدهید. اگر بازدیدکنندهها از نوشته جدید شما خوششان بیاید، بدشان نمیآید تا با کلیک بر روی لینک مطالب مرتبط، باقی پستهای شما را هم بخوانند.
۵- با بازدیدکنندهها تعامل داشته باشید: اگر کسی برای پستهای وبلاگتان کامنت گذاشت، حتما به کامنت او جواب بدهید. از این طریق، احتمال اینکه او دوباره به وبلاگ شما بازگردد تا پاسخ کامنت خودش را بخواند افزایش مییابد و چه بسا در همین بازدید مجدد نگاهی هم به باقی نوشتههای وبلاگ شما بیاندازد. هرگز شانس تعامل با مخاطبان را از دست ندهید، به خصوص تعامل با بازدیدکنندههای جدیدی که برای اولین بار به وبلاگ شما سر میزنند.
نوشتار مرتبط: چند اشتباه ساده اما متداول در وبلاگنویسی
۶- تاریخ را از پستهای خود حذف کنید: همیشه سعی کنید محتوای همیشه سبز برای وبلاگ خود تولید کنید. این نوع محتوا تاریخ انقضاء ندارد و بازدیدکننده هر زمان که به مطالب شما مراجعه کند میتواند اطلاعات مفیدی از آن به دست بیاورد. در همین رابطه، لازم است یادآوری کنم که هر گونه تاریخ را باید از پستهای خود حذف نمایید. اگر زمان زیادی از تاریخ انتشار پستهای شما گذشته باشد، احتمال اینکه بازدیدکنندهها با نگاه به همان تاریخ وبلاگ را ترک کنند خیلی بالا است چون تصور میکنند که نوشتار شما بیش از حد قدیمی است.
۷- روی صفحه درباره خود حساس باشید: شاید باورتان نشود ولی صفحه درباره معمولا یکی از پربازدیدترین صفحات هر وبلاگی به شمار میرود. دلیلش این است که اکثر بازدیدکنندهها وقتی برای اولین بار وارد وبلاگ شما میشوند یک راست میروند سراغ صفحه درباره تا شما را بیشتر بشناسند. آنها میخواهند بدانند وبلاگ شما در مورد چیست، چرا ساخته شده است، شما چه کسی هستید و چه پیشینهای دارید، آیا تجربه و دانش کافی را در مورد آنچه مینویسید دارید و اینکه آیا میتوان به شما اعتماد کرد یا نه. پس سعی کنید تمام این اطلاعات را در صفحه درباره وبلاگ خود بیاورید.
۸- از شبکههای اجتماعی کمک بگیرید: بعضی از وبلاگنویسها فکر میکنند شبکههای اجتماعی برای نرخ پرش وبلاگ مضر هستند در حالی که اصلا چنین نیست. بازدیدکنندهها دوست دارند با نویسنده وبلاگ در ارتباط باشند و برای برقراری ارتباط چه راهی بهتر از شبکههای اجتماعی؟ در اکثر پلتفرمهای محبوب اجتماعی حضور داشته باشید و راه ارتباط را برای بازدیدکنندههای خود باز بگذارید. وقتی مخاطبان ببینند که شما همیشه در دسترس هستید برای دفعات بیشتری به وبلاگ شما سر میزنند.
۹- مطالب محبوب وبلاگ خود را تبلیغ کنید: یک بخش در سایدبار وبلاگ خود را به معرفی محبوبترین نوشتهها اختصاص بدهید. خیلی از بازدیدکنندهها بعد از ورود به وبلاگ شما نگاهی به محبوبترین مطالبتان میاندازند تا با بهترین نوشتههای شما آشنا بشوند. این «محبوبترینها» میتواند بر اساس تعداد کامنتها یا تعداد بازدیدها باشد. خیلی فرقی ندارد. مهم این است که حتما محبوبترین مطالب خود را جلوی چشم بازدیدکننده قرار دهید.
۱۰- پستهای وبلاگ را بر اساس موضوع طبقهبندی نمایید: احتمالش هست که برخی از بازدیدکنندهها فقط از یک یا دو موضوع تحت پوشش وبلاگ شما خوششان بیاید. پس باید حتما پستهای وبلاگ خود را بر اساس موضوع دستهبندی کنید و در منوی ناوبری وبلاگ لینک هر موضوع از مطالب وبلاگ را بگنجانید تا مخاطبان بتوانند به راحتی و بر مبنای موضوع بین نوشتارهای وبلاگتان به جستوجو بپردازند.
۱۱- پستهای خود را خوانا بنویسید: نه تنها فونت وبلاگتان باید فونت خوانایی باشد تا مخاطب بتواند به راحتی مطالبتان را بخواند، بلکه باید طوری نوشتههای خود را مرتب سازید که با چشم قابل اسکن کردن باشند. راههای زیادی برای تولید محتوای خوانا وجود دارد، مثلا:
- از تیترها برای شکستن بخشهای مختلف محتوا استفاده کنید
- پاراگرافها را به سه یا چهار خط محدود کنید
- از لیستهای گلولهای یا شمارهای استفاده کنید (مثل همین لیست)
- بخشهای مهم مطلب را بولد کنید
با اهمیت دادن به همین جزئیات، بازدیدکنندهها به شکل سادهتری میتوانند مطالب وبلاگ شما را در یک نگاه از نظر بگذرانند و بدانند که کلیت محتوای شما در چه موردی است.
نوشتار مرتبط: ۹ راه برای افزایش ترافیک وبلاگ با اتکا به قدرت محتوا
۱۲- تعداد فالوئرهای خود را به نمایش بگذارید: اگر در برخی از شبکههای اجتماعی فالوئرهای پرشماری دارید، حتما این موضوع را در جایی مثل سایدبار وبلاگتان به بازدیدکننده نشان بدهید. داشتن فالوئرهای پرشمار در شبکههای اجتماعی به نوعی یک حس پذیرش اجتماعی را به مخاطب منتقل میکند. خود شما وبلاگ کسی را میخوانید که در توییتر ۱۰۰ فالوئر دارد یا وبلاگ کسی که بیش از هزار نفر او را دنبال میکنند؟
۱۳- یک نوار جستوجو به آنها بدهید: درست مثل ارائه مطالب وبلاگ بر اساس موضوع، نوار جستوجو هم یک بخش الزامی برای هر وبلاگ محسوب میشود. بسیاری از بازدیدکنندهها دوست دارند در وبلاگ شما به جستوجو بپردازند و برای این کار به یک نوار جستوجو احتیاج دارند. میتوانید این نوار جستوجو را در منوی بالایی وبلاگ قرار بدهید یا اینکه آن را در سایدبار بگذارید. هر کجا را که انتخاب میکنید فرقی ندارد، فقط حتما نوار جستوجو را فراموش نکنید.
۱۴- برای عناوین پستهای خود زمان خرج کنید: همانطور که بارها گفتم و نوشتم، اولین بخش هر نوشتار که مورد توجه بازدیدکنندهها قرار میگیرد همان عنوان نوشتار است. دوست دارید بازدیدکنندهها را در وبلاگ خود نگه دارید؟ عنوان پستهای وبلاگ خود را طوری بنویسید که نتوان به سادگی آن را نادیده گرفت. گاهی فقط یک عنوان میتواند افزایش میزان بازدید از یک وبلاگ را تضمین کند.
نوشتار مرتبط: چطور بلاگرهای تاثیرگذار را راضی کنید تا به وبلاگ شما لینک بدهند؟
۱۵- پستهای خود را بارها در شبکههای اجتماعی به اشتراک بگذارید: یکی از خصوصیات شبکههای اجتماعی این است که طول عمر محتوا در آنها بسیار بسیار کوتاه است. ماهیت شبکههای اجتماعی چنین است که مطالب جدید فورا جای مطالب چند دقیقه قبل را میگیرند. این پلتفرمها بسیار پرهیاهو هستند. بهترین راه برای آنکه در یک محیط پرهیاهو شنیده شوید این است که حرف خود را بارها و بارها تکرار کنید تا افراد بیشتری پیام شما را دریافت کنند. پس هر روز چند بار نوشتههای قبلی وبلاگ خود را در شبکههای اجتماعی به اشتراک بگذارید تا جریان ورود بازدیدکننده از این پلتفرمها به سمت وبلاگ خود را جاری نگه دارید.
پایاننوشت
اینها فقط ۱۵ راه متداول برای ماندگار کردن بازدیدکنندههای وبلاگ و کاهش نرخ پرش وبلاگ بودند. مسلما راههای بسیار بیشتری برای این منظور میتوان پیدا کرد. راستی، شما چطور بازدیدکنندههای وبلاگتان را راضی میکنید تا بیشتر به وبلاگ شما سر بزنند؟