شاید همین امروز تصمیم گرفته باشید که یک وبلاگ جدید درست کنید. البته مسائل فنی راه انداختن یک وبلاگ نو چندان هم پیچیده نیست، خصوصا اگر وردپرس را به عنوان پلتفرم نویسندگی خود انتخاب نمایید، اما موضوع مهمتر این است که چگونه وبلاگنویسی را شروع کنید.
من تا امروز وبلاگهای زیادی را به وجود آوردم و در وبلاگهای فراوانی به عنوان نویسنده یا ویراستار مشغول به فعالیت بودهام، ولی اگر همین امروز تصمیم بگیرم که یک وبلاگ جدید را پدید بیاورم لازم میدانم نکاتی را به خودم گوشزد کنم.
در اختیار گرفتن هدایت اولین وبلاگ میتواند کمی سخت و گیج کننده به نظر برسد، به خصوص اگر تجربه کافی در این زمینه را نداشته باشید. ممکن است دقیقا ندانید که باید انتظار چه اتفاقاتی را داشته باشید یا با مسائل مختلف چه برخوردی بکنید. به عنوان یک وبلاگنویس قدیمی به شما اطمینان میدهم اگر راهنمایی نگیرید خیلی راحت از ادامه مسیر ناامید خواهید شد. من اینجا قصد دارم تمام آن راهنماییهای لازم را در اختیار شما بگذارم تا برای شروع مسیر یک وبلاگ جدید برای هر مسالهای آمادگی داشته باشید.
۱- وبلاگنویس بودن یعنی صبور بودن
خیلی فکر کردم که اولین نکته را به چه موضوعی اختصاص بدهم و صادقانه هیچ موضوعی را بهتر از صبور بودن پیدا نکردم. این خیلی طبیعی است که وقتی اولین نوشته وبلاگتان را منتشر کردید انتظار داشته باشید همه به سمت نوشته شما کشانده شوند، برای شما کامنت بگذارند و تشکر کنند و نوشته شما را در شبکههای اجتماعی به اشتراک بگذارند. اما قطعا چنین اتفاقی نخواهد افتاد. به بیان دیگر، تقریبا هیچ کس جز خودتان نوشته اول شما را نخواهد خواند. توی ذوقتان خورد؟ غصه نخورید.
مسیر موفقیت و محبوبیت در وبلاگنویسی یک مسیر خیلی خیلی طولانی است. شاید لازم باشد سالها به تولید محتوا برای وبلاگ خودتان یا وبلاگ دیگران بپردازید تا انتظار داشته باشید به همان محبوبیتی که انتظار دارید برسید. قبل از وبلاگنویس شدن باید صبر کردن را یاد بگیرید. به مرور زمان و با افزایش تعداد مطالبتان در وبلاگ خودتان و وبلاگهای دیگران، خواهید دید که کمکم دیگران شما را خواهند شناخت.
نوشتار مرتبط: چرا باید به وبلاگنویسی ادامه دهید، حتی اگر کسی نوشتارهای شما را نمیخواند
۲- پول به سوی شما پرواز نمیکند
اگر فکر کردید همین که شروع به نوشتن کردید دیگران به شما پول میدهند تا برایشان بنویسید یا محصولاتشان را تبلیغ کنید، باز هم دارید اشتباه میکنید. بلاگرها عموما به خاطر پول به تولید محتوای نوشتاری نمیپردازند. اغلبشان از جیب خودشان هزینههای وبلاگ خود را پرداخت میکنند و مدتها هیچ پولی از کار خود به دست نمیآورند. فقط تعداد محدودی از ما وبلاگنویسها هستند که به مرحله کسب درآمد از راه نوشتن میرسند که آنها هم از طرق دیگری غیر از وبلاگشان پول کسب میکنند؛ راههایی مثل فروش کتابهای الکترونیک یا برگزاری کلاسهای آموزشی. پس اگر برای پول میخواهید بنویسید، همین الان بیخیال شوید بهتر است.
۳- با قدمهای کوچک شروع کردن هیچ ایرادی ندارد
یک جمله معروف هست که میگوید “یا با قدمهای بزرگ شروع کن، یا اصلا شروع نکن”. این جمله ممکن است در مورد شرکتهای بزرگ یا فروشگاهها و کسبوکارها صادق باشد، اما ابدا در وبلاگنویسی جواب نمیدهد. هیچ وبلاگی وجود ندارد که از همان ابتدا بتواند در اوج شروع کند، مگر آنکه شما آدم معروفی مثل ایلان ماسک یا بیل گیتس باشید. چند ماه یا حتی چند سال اول عمر وبلاگتان را باید با قدمهای کوچک پیش ببرید. تا جایی که میتوانید با وبلاگهای کوچک دیگر همکاری کنید تا با کمک هم به رشد یکدیگر یاری برسانید. همیشه این را در خاطر داشته باشید که به دست آوردن ترافیک فراوان برای وبلاگ یک کار بسیار طولانی است.
نوشتار مرتبط: راههای افزایش خلاقیت برای نوشتن مطالب بهتر و بیشتر
۴- یک موضوع واحد داشته باشید
در میان این همه وبلاگی که در اینترنت وجود دارند، اگر بخواهید قد علم کنید باید یک موضوع واحد برای وبلاگتان داشته باشید. وبلاگهایی که در رابطه به هر موضوعی به تولید محتوا میپردازند کار خود را در جذب مخاطب خیلی سخت میکنند. در عوض، اگر یک موضوع اصلی برای وبلاگتان داشته باشید، به مرور زمان میتوانید مخاطبان هدف همان موضوع به خصوص را به سمت وبلاگتان هدایت نمایید. به عبارتی، باید بکوشید وبلاگتان را به یک مرجع در رابطه با یک موضوع مشخص تبدیل نمایید. مثلا همین وبلاگی که دارید میخوانید به تولید و بازاریابی محتوا اختصاص داده شده است.
۵- همیشه محتوای خوب تولید کنید
واضح است که بلاگرهای تازهکار به کمیت بیشتر از کیفیت اهمیت میدهند. آنها فکر میکنند که هر چه تعداد مطالب وبلاگشان بیشتر باشد، شانس موفقیت وبلاگشان نیز بیشتر میشود. اما حقیقت چنین نیست. این کیفیت محتوا است که باید در درجه اول اهمیت قرار بگیرد. حتی اگر شده ماهی یک نوشته در وبلاگتان منتشر کنید خوب است، به شرطی که همان یک مطلب از نظر کیفیت بینقص و کامل باشد. البته من همیشه از افزایش کمیت نوشتارها با حفظ کیفیت نویسندگی استقبال میکنم. اگر میتوانید هم زیاد و هم خوب بنویسید، حتما همین کار را انجام دهید.
۶- همه جا حضور داشته باشید
اگر نمیدانستید، حالا بدانید که شبکههای اجتماعی بهترین دوست وبلاگنویسها هستند. بارها پیش آمده که با یک وبلاگ نسبتا خوب روبهرو شدهام ولی چون شخص نویسنده در شبکههای اجتماعی فعال نیست، آن وبلاگ را به کلی کنار گذاشتهام. فراموش نکنید که مخاطبان دوست دارند با خود شما از نزدیک تعامل داشته باشند تا با شما آشنا شوند. با حضور گسترده در شبکههای اجتماعی این شانس را به بازدیدکنندههای وبلاگ خود بدهید که از نزدیک با شما در ارتباط باشند. در توییتر، اینستاگرام، لینکداین، فیسبوک یا هر پلتفرم اجتماعی دیگری به نظرتان جالب میآید عضو شوید و در آنها فعال بمانید. باورتان نمیشود که چه ترافیک فراوانی را میشود از طریق همین پلتفرمها برای وبلاگ جذب کرد.
نوشتار مرتبط: چرا داشتن وبلاگ شخصی یک ضرورت است؟
۷- خوتان را با فنون جدید آشنا کنید
یک وبلاگنویس خوب، فقط یک وبلاگنویس نیست. این روزها برای یک بلاگر حرفهای بودن باید فنون مختلفی را یاد گرفت. از طراحی عکسهای نوشتاری و تکنیکهای بهینهسازی برای موتورهای جستوجو گرفته تا اصول تولید و بازتولید محتوا و روشهای بازاریابی در شبکههای اجتماعی. دنیای وبلاگنویسی یک دنیای کاملا بزرگ است که هر چه بیشتر در آن بچرخید، دانستنیهای بیشتری در آن پیدا میکنید. همه فن حریف بودن از خصوصیات ضروری یک وبلاگنویس کاربلد محسوب میشود.
۸- آمار و ارقام را زیر نظر بگیرید
بخش قابل توجهی از کار وبلاگنویسی در بررسی آمار و ارقام خلاصه میشود. اینکه بدانید کدام یک از صفحات وبلاگتان بیشترین بازدید یا کمترین بازدید را داشته، کدام نوشتارتان بیش از بقیه بازخورد گرفته و کدام یک از مطالبتان در شبکههای اجتماعی با بیشترین تعامل مواجه شده است. دانستن این آمار و ارقام به شما کمک میکند تا بدانید کجای راه را اشتباه رفتهاید و چه بخشی از اقداماتتان درست بوده است. بدون در نظر گرفتن این اعداد، مثل این میماند که دارید در یک اتاق کاملا تاریک راه میروید.
۹- سعی کنید خودتان باشید
نکته مهم دیگری که باید در نظر داشته باشید این است همواره خودتان باشید. از اینکه بدون تعارف نظرات خودتان را بنویسید و لحن و صدای مخصوص به خودتان را انتقال بدهید هیچ ترسی نداشته باشید. ضرورتی ندارد که بکوشید شبیه آدم دیگری بشوید. در هر حال، وبلاگنویسی قرار است برای شما یک کار لذتبخش باشد؛ پس از ته دل بنویسید و از نوشتن لذت ببرید.
پایاننوشت
اگر بدون در نظر گرفتن این نکات اولین وبلاگ خودتان را راه بیندازید هیچ اشکالی ندارد، به هر حال قطعا تمام این موارد را به مرور زمان خواهید آموخت گرچه از راه سختتر. برای ساختن یک ماشین ضرورتی ندارد چرخ را از اول اختراع کنید! این راهنماییهایی که در این مقاله با شما در میان گذاشتهام را تقریبا تمام بلاگرهای باتجربه قبول دارند چون خودشان هم این نکات را تجربه کردهاند.
6 دیدگاه روشن چند نکته که باید قبل از راه انداختن اولین وبلاگ خود بدانید
سلام و درود بر بهراد جاوید عزیز
چند وقتی است که با شما و وبلاگتان آشنا شده ام .
از مطالبتون استفاده میکنم.
با تشکر از زحماتی که میکشید.
بزرگواری محمدصادق عزیز
خیلی عالی بود، خصوصا نکات ۱ و ۴، که واقعا منو تشویق کرد به شروع…
متشکرم، خوشحالم به دردتون خورده.
درود بر بهراد جاود عزیز
مقاله شما را مجدد خواندم.
نکته شماره 6 که حضور بلاگر در جاهای مختلف است.
به شخصه من با شما و مطالبتون از توییتر آشنا شدم.
به نظرم اینه که توزیع محتوا حتی میتونه از تولید اون هم مهم تر باشه.
و اینکه یک بلاگر باید به فنون مختلف مسلط باشه .
سلام، بله دیگه وبلاگنویسی فقط به نوشتن محدود نمیشه، برای بقا باید فنون زیادی رو یاد گرفت. متشکرم از وقتی که گذاشتی.