برای کسانی که میخواهند به تازگی وارد حیطه نویسندگی بشوند، اولین و متداولترین بهانه برای ننوشتن در اختیار نداشتن زمان مناسب است. حتی آن دسته از نویسندههایی که الان در کارشان خبره شدهاند یادشان هست که در گذشته بارها این جمله را پیش خودشان تکرار کردهاند که “الان وقتش را ندارم”. برای این دسته از نویسندهها که زمان را بهانه میکنند، مدیریت زمان برای نوشتن میتواند کمک قابل توجهی باشد.
معدود نویسندههایی وجود دارند که میتوانند هر وقت اراده کردند دست به قلم یا دست به کیبورد شوند و ساعتها بنویسند؛ مثل استیون کینگ که بدون استثناء هر روز شش صفحه کتاب مینویسند یا لئو تولستوی که هر روز نوشتن را برای خودش به یک قانون تبدیل کرده بود. اما اکثر افرادی که میخواهند اولین قدمها را در این مسیر بردارند مسلما در پیدا کردن زمان مناسب برای نوشتن به مشکل برمیخورند.
۱۰ نکته مفید در زمینه مدیریت زمان برای نویسندهها
اگر شما هم از این دسته از افراد هستید، دلیلتان برای پشت گوش انداختن نویسندگی هر چه که باشد، با رعایت کردن نکات زیر در زمینه مدیریت زمان به احتمال زیاد خواهید توانست وقت بیشتری برای نوشتن پیدا کنید. البته این صحیح است که در این رابطه هیچ قانونی را نمیتوان برای همه آدمها صحیح دانست، ولی تکنیکهایی که در ادامه با آنها آشنا میشوید برای اکثر افراد میتواند مفید واقع شود.
۱- پیش از هر کاری، بنویسید: این توصیه بسیاری از نویسندهها است که هر روز صبح قبل از رفتن به سراغ هر کار دیگری، مدتی را به نوشتن اختصاص بدهید. لازم نیست این مدت خیلی طولانی باشد. حتی اگر شده چند دقیقه بنویسید. همانطور که میدانید، صبحها معمولا سرتان خلوتتر است و هیچ عامل مزاحمی هم وجود ندارد که بتواند حواس شما را پرت کند. پس بد نیست اگر از سکوت و خلوتی صبحها به نفع خودتان استفاده کنید و روی تبدیل افکار به کلمات تمرکز نمایید.
نوشتار مرتبط: ۷ روش برای اینکه بیشتر و سریعتر بنویسید
۲- از وقت آزاد خود در طول روز استفاده کنید: خیلی از شما ممکن است شغل دیگری غیر از نویسندگی داشته باشید و این کاملا طبیعی است. ولی اگر فکر میکنید به خاطر شغلتان نمیتوانید به نویسندگی هم بپردازید قطعا اشتباه میکنید. مسلما شما در طول روز در محل کارتان به صورت تمام وقت مشغول به کار نیستید. حتما دقایقی را نیز به استراحت کردن میپردازید. پیشنهاد من به شما این است که از برخی از این مواقع استراحت برای نوشتن بهره ببرید. همان چند دقیقه هم میتواند فرصت خوبی باشد.
۳- عوامل مزاحم را محدود سازید: این خیلی بعید است که بتوانید تمامی عوامل مزاحم را از بین ببرید. هر چه تلاش کنید باز هم ممکن است یک عاملی سبب حواسپرتی شما بشود، به خصوص اگر بخواهید در محل کارتان کمی بنویسید. ولی حتما این امکان را دارید که در به حداقل رساندن عوامل مزاحم تلاش کنید. مثلا هر وقت خواستید بنویسید و به تمرکز کردن احتیاج داشتید، میتوانید در اتاقتان را ببندید، گوشی خود را روی حالت بیصدا بگذارید و اینترنت کامپیوتر خود را قطع کنید تا در هنگام نوشتن وسوسه نشوید سری به شبکههای اجتماعی بزنید. سعی کنید از زمانی که به نوشتن اختصاص میدهید به بهترین شکل ممکن استفاده کنید و اجازه ندهید که عوامل مزاحم حواس شما را پرت کنند.
۴- برای روز خود برنامهریزی نمایید: مسلما بدون برنامهریزی نمیتوانید زمان خود را به راحتی مدیریت کنید. به جز نوشتن، برنامهریزی روزانه میتواند در باقی امور هم به شما کمک کند تا بهتر بدانید چقدر از وقت خود را صرف چه کاری میکنید. امور روزانه شما در کانون توجه من در این مقاله قرار ندارد، تا جایی که به من ارتباط دارم میتوانم به شما اطمینان بدهم که با این کار به خودتان این امکان را میدهید که زمانی برای نوشتن بیابید. هر چقدر هم که سرتان شلوغ باشد قطعا روزی چند لحظه برای نوشتن میتوانید پیدا کنید.
نوشتار مرتبط: درسهایی برای تقویت قدرت نویسندگی
۵- یاد بگیرید نه بگویید: خودتان میدانید چه میخواهم بگویم. دنبال زمان بیشتر برای نویسنده شدن میگردید؟ پس یاد بگیرید نه بگویید. تا وقتی امور بیهوده را از زندگی خود حذف نکنید نمیتوانید زمان بیشتری برای خودتان بسازید. هر وقت دیگران از شما درخواست کردند کاری برایشان انجام بدهید و این از نظر شما غیر ضروری آمد، به خودتان لطفی بکنید و به شکلی که به طرف مقابل برنخورد به او نه بگویید. سپس از زمانهای به دست آمده از راه این نه گفتنها، برای کارهای بهتری از جمله نوشتن استفاده کنید.
۶- اطراف خود را مرتب کنید: اگر از آن دسته از افرادی هستید که محیط کارتان و اطرافتان شلوغ است و این شلوغی ناراحتتان نمیکند، باید بدانید که همین شلوغی محیط میتواند زمان زیادی را در طول روز از شما بگیرد. حتما بارها پیش آمده که مدتی را به دنبال یک ورق کاغذ یا یک پرونده یا وسیله بگردید. آنچه در این بین کمتر به چشم میآید، وقتی است که صرف جستوجو میکنید. شاید باورتان نشود ولی اگر اطراف خود را نظم و ترتیبی ببخشید، وقت قابل توجهی را به دست میآورید.
۷- از یک تایمر کمک بگیرید: یکی از بهترین اقدامات برای اینکه نوشتن خود را به شکل دقیقتری بسنجید، کمک گرفتن از یک تایمر است. اگر الان با خودتان قرار گذاشتهاید که سی دقیقه آینده را به نویسندگی اختصاص بدهید، یک تایمر کنار دستتان بگذارید و آن سی دقیقه را با تایمر زیر نظر بگیرید. سعی کنید در آن سی دقیقه فقط و فقط به نوشتن بپردازید و هر کار دیگری را از ذهن خود حذف نمایید. آن تایمر اگر جلوی چشمتان باشد میتواند به شما یادآوری کند که الان وقت نوشتن است.
۸- روز خود را تقسیمبندی کنید: حتی ما نویسندهها هم در طول روز غیر از نوشتن کارهای دیگری داریم که چه بخواهیم و چه نخواهیم باید انجامشان بدهیم. پیشنهاد میکنم روز خود را به چند بخش تقسیم کنید. با این تقسیمبندی میتوانید برای هر کدام از امورتان محدودیت زمانی قائل شوید و به هیچ کدام از کارهایتان اجازه ندهید که کل وقت روزانهتان را قورت بدهد. حتما با این روش، برای نوشتن هم زمان خواهید یافت.
۹- تودو لیستها را به کار بگیرید: شخصا طرفدار تودو لیستها نیستم چون از احتمال تیک نخوردن کارهای موجود در لیست احساس اضطراب به من دست میدهد. اما اگر شما چنین حسی نسبت به تودو لیستها ندارید، حتما توصیه میکنم از آنها کمک بگیرید. یکی از مزایای تودو لیستها این است که برای تیک زدن کارها، شما را مجبور میکنند که قطعا همه کارهای موجود در لیست روزانه خود را به انجام برسانید. فراموش نکنید که نوشتن را هم در تودو لیست خود بگنجانید.
۱۰- به ندای درون خود گوش دهید: گاهی اوقات خارج از هر گونه برنامهریزی، ناگهان احساس میکنید که دوست دارید بنویسید. هر وقت چنین حسی به سراغتان آمد، بدون توجه به تمام برنامهریزیها و زمینهچینیها فورا دست به قلم شوید و هر چه در دل دارید را روی کاغذ بیاورید. قدر این لحظات ناب را بدانید چون دیگر معلوم نیست چه زمانی دوباره حس و حال نوشتن به سرتان بزند.
نوشتار مرتبط: راههای افزایش خلاقیت برای نوشتن مطالب بهتر و بیشتر
پایاننوشت
مدیریت زمان برای تمام نویسندهها یک امر واجب است. با تکنیکهایی که در این مقاله به آنها اشاره کردم، خواهید دید که نوشتن برای شما به کاری متداول تبدیل خواهد شد؛ البته به شرطی که دیگر برای ننوشتن بهانه نیاورید. به نویسنده درون خود اجازه دهید خودش را نمایان سازد و ما را از نوشتههای جذاب خود محروم نکنید. مشتاق شنیدن نظرات شما هستم.
درود بر جناب جاود عزیز
درود و سپاس.