امروز که رفتم ایمیلهایم را چک کنم، دیدم که یکی از مخاطبان وبلاگم از من در مورد اینکه چطور وبلاگنویسی را شروع کند و آن را به مرحله درآمدزایی برساند راهنمایی خواسته است. به خودم گفتم چه موضوعی بهتر از این برای یک پست جدید. هر چند در گذشته مطالبی مرتبط با این موضوع نوشتهام، اما هیچ وقت بر اساس تجربیات شخصی خودم به طور عمومی به این سوال جواب ندادهام.
گرچه هر وبلاگنویسی راه و روش مخصوص به خودش را دارد و هر کسی ممکن است پاسخ متفاوتی به این پرسش بدهد. در واقع نمیتوان گفت موفقیت و کسب درآمد از راه وبلاگنویسی خصوصا در ایران، فقط یک راه مشخص و واضح دارد. راهی که من بلدم ممکن است به درد یک عده بخورد و برای عدهای دیگر فایدهای نداشته باشد. پس این مقاله یک مرجع نیست، فقط شرح یک تجربه شخصی است.
بنابراین سعی میکنم تا حد امکان صادق و روراست باشم.
با عشق و علاقه بنویسید
اولین و مهمترین نکتهای که باید به آن توجه کنید این است که وبلاگنویسی را نباید یک شغل به حساب بیاورید. نوشتن، چه کتاب باشد و چه وبلاگ و چه هر چیز دیگری، ذوق و علاقه میخواهد و هر آنچه با ذوق و علاقه فرد سر و کار داشته باشد هنر محسوب میشود. نویسندهای که به کارش علاقه نداشته باشد هیچ وقت نمیتواند نوشتاری خواندنی و جذاب خلق کند.
وبلاگنویسی هم همین طور است. اگر بخواهید آن را یک شغل بدانید، گاهی خود را مجبور به نوشتن میکنید و این یعنی افت کیفیت محتوای شما. در عوض اگر به مغز خود این آزادی عمل را بدهید که هر وقت خواست سوژه پیدا کند و خودش آن را تحلیل کند و به دستان شما فرمان دهد کلمات را روی کیبورد پیاده کنند، نتیجه چیزی میشود که شاید حتی خودتان را هم متعجب کند.
در اصل نوشتن یک هنر است و هر چه با هنر سروکار داشته باشد ارتباط مستقیمی با ذوق و علاقه هنرمند دارد. این را باور داشته باشید که هر گاه از نوشتن لذت نبردید بدانید که یک جای راه را اشتباه رفتهاید.
و صرفا به کسب درآمد فکر نکنید
بزرگترین اشتباه وبلاگنویسها این است که با هدف کسب درآمد شروع به کار میکنند. چه بسیار وبلاگهایی که با همین هدف شروع کردند و بعد از چند ماه (یا حتی چند هفته) دلسرد شدند و کار خود را رها کردند. اگر میخواهید با وبلاگنویسی به درآمدزایی برسید باید بدانید که این یک هدف کاملا دراز مدت است و حتی ممکن است هیچ وقت هم به تحقق نرسد.
وبلاگهایی که این روزها به روشهای مختلف، چه از طریق تبلیغات بنری متعدد و چه از طریق جذب اسپانسر برای تولید محتوا به درآمدهای قابل توجه رسیدهاند، ذره به ذره برای خودشان اعتبار ساختهاند تا به اینجا رسیدهاند. حتی شاید صاحب این وبلاگها برای یکی دو سال از جیب خودشان پول خرج کرده باشند تا اعتماد دیگران را جلب کنند و بازدید وبلاگشان را بالا ببرند. پس این فکر خیالی که با وبلاگ میتوانید خیلی زود پولدار شوید را از سر خود بیرون کنید.
این روزها حتی بسیاری از وبلاگنویسهای کهنه کار هم درآمدی از وبلاگشان ندارند و فقط به خاطر علاقهشان به نوشتن هست که وبلاگنویسی را ادامه دادهاند. هر چند این دلیل نمیشود که فکر کنید وبلاگنویسی فعالیتی است که نمیتوانید از آن پولی به جیب بزنید. اگر راه را درست پیش بروید، اگر اهدافتان را به درستی انتخاب کرده باشید، به مرور راههای مختلفی برای کسب درآمد از این طریق برای شما ممکن خواهند شد.
در عوض، به فکر کسب اعتبار باشید
جذب اعتبار چه برای خود وبلاگنویس و چه برای دامنه وبلاگ، از مهمترین اهداف یک وبلاگنویس باید باشد. راههای زیادی برای کسب اعتبار و محبوبیت وجود دارد که بهترین آنها استفاده صحیح و مرتبط از شبکههای اجتماعی است. اگر در زمینه وبلاگتان و مقالاتی که مینویسید در شبکههای اجتماعی فعالیت داشته باشید، کم کم شناخته خواهید شد و با دیگر وبلاگنویسهای معتبر میتوانید ارتباط برقرار کنید و با آنها لینک رد و بدل کنید که این هم در نهایت به افزایش اعتبار دامینتان کمک میکند. وقتی به عنوان یک وبلاگنویس معتبر شناخته شدید، آنگاه موقعیتهای متفاوت برای کسب درآمد هم به سمت شما روانه خواهند شد.
و یادتان باشد که به زمان نیاز دارید
به دست آوردن اعتبار کاری نیست که بتوان برای آن زمان معین کرد. گرچه بستگی به عملکرد و تخصصتان در وبلاگنویسی و پرسنال برندینگ دارد، ولی باید این نکته را آویزه گوشتان کنید که معتبر شدن زمان میبرد. سعی کنید هرگز ناامید نشوید. برخی از وبلاگنویسها هفت هشت سال تلاش میکنند تا به جایی برسند که از روز اول آرزوی آن را داشتند. اصلا لذت مدیریت وبلاگ هم در همین است که خودتان آن را از صفر به نهایت برسانید. اگر در این فکر هستید که در مدت چند ماه بتوانید وبلاگ خودتان را به شهرت برسانید،
از همین حالا بدانید که سخت در اشتباه هستید. تقریبا هیچ وبلاگنویسی را نمیتوانید پیدا کنید که در مدت چند ماه وبلاگ خودش را به اوج برساند. از آنجا که اساسا پیشرفت کردن یک فرآیند دراز مدت هست، پس این را در نظر داشته باشید که پیشرفت در وبلاگنویسی هم بر همین اساس است. اگر اهل صبر و حوصله نیستید از همین ابتدا از وبلاگنویسی چشمپوشی کنید، اما اگر صبوری از تواناییهای شما هست پس یک برنامه چند ساله در ذهن خود معین کنید و سعی کنید در طی این چند سال وبلاگ خود را به همان جایی برسانید که امروز آرزویش را دارید. این خودش میتواند یک هدف هیجانانگیز دراز مدت برای شما باشد، آیا میتوانید از پس این کار بر بیایید؟
پس فعال باشید و فعال بمانید
اغلب کاربران و مخاطبان از وبلاگنویسهایی خوششان میآید که همیشه فعال باشند؛ چه در زمینه وبلاگنویسی، چه در شبکههای اجتماعی و چه پاسخگویی به کامنتها و ایمیلها و غیره. کلید موفقیت شما در میزان و کیفیت فعالیتتان نهفته است. هر چند باید همیشه حواستان باشد که این میزان فعالیت یک خط قرمز هم دارد و اگر از مرز این خط قرمز عبور کنید و بیش از حد فعالیت کنید، هم کیفیت کارتان افت میکند و هم مخاطبان خود را از دست میدهید.
2 دیدگاه روشن وبلاگنویسی را از کجا شروع کنید؟
نوشتهی بسیار خوبی بود و از خوندنش شادمان شدم. نکتههای خوبی برای کسانی داشت که میخوان تازه وبلاگنویسی رو آغاز کنند
مرسی از این مطلب خوب و کامل!
به نظرم یکی از بهترین مقاله ها بود و بهترین تیترشم به نظرم با علاقه نوشتن بود. فکر میکنم خودت بودی که پستی رو پیرو تجربه روزانه نویسی، پست کرده بودی و گفته بودی که کیفیت مطالب قطعا میان پایین. دقیقا یه جوری میشه گفت وبلاگ نویسی هم باید تمیز و با کیفیت باشه مثل برنامه نویسی، مثلا یک کد تمیز و بدون باگ هرچند ساده باشه از یک کد پیچیده پر باگ و نامرتب بهتره، یا مثلا توی کار ما که طراحی هست درست کردن ظاهر مهم نیست، اگر لایه هایی که توی فوتوشاپ برای تک تک شیپ ها و تکست ها درست میکنیم مرتب و گروه بندی نشده باشن اکثر مشتری ها میگن ما نمی تونیم این رو کد کنیم و باید مرتب کنید.
درحقیقت کار تمیز و مرتب خیلی مهمه و توی وبلاگ نویسی کار تمیز یعنی کاری که با علاقه و حوصله انجام شده باشه، پیشنهاد میکنم پیرو همین پستت یک پست برای پیدا کردن موضوع و سوژه نوشتن هم اضافه کنی.
موفق باشی. آرش!