اگر همین الان بخواهید یک رمان چند صد صفحهای بنویسید، چقدر طول میکشد تا نوشتن آن را به پایان برسانید؟ اگر در همین لحظه پشت میز بنشینید تا یک مقاله هزار کلمهای بنویسید، چقدر طول میکشد تا آن را تمام کنید؟ تا به حال به این موضوع فکر کردهاید؟ شاید دوست داشته باشید که یک نویسنده خوب باشید، اما نویسنده خوب بودن به سرعت بالا هم نیاز دارد. ممکن است این نکته را کمتر شنیده باشید، ولی نویسندههای برتر این توانایی را دارند که در کنار خوب نوشتن، سریع و زیاد هم بنویسند.
چند روز پیش که داشتم ویدیویی در یوتیوب از نحوه نوشتن نویسنده معروفی به نام دین کونتز را نگاه میکردم این موضوع به ذهنم خطور کرد که خوب است کمی به افزایش سرعت نوشتن هم بپردازم. حتما اسم استفن کینگ به گوشتان خورده است، نویسنده داستانهای معروفی مثل IT و The Shining. میدانید او تا امروز چند تا کتاب کوتاه و بلند نوشته است؟ بیش از ۶۰ داستان بلند و بالغ بر ۲۰۰ داستان کوتاه. خیلیها در طول عمرشان ۶۰ تا کتاب را نمیتوانند بخوانند، ولی او بیشتر از ۶۰ کتاب بلند نوشته است. شاید در ابتدا این رقم خیلی غیر واقعی به نظر برسد، اما اگر نحوه و سرعت نوشتن آدمهایی مثل کونتز و کینگ را در نظر بگیرید، خواهید دید که آنچنان هم عجیب نیست.
حالا اگر میخواهید مثل این آدمهای بزرگ خوب و زیاد بنویسید، باید یاد بگیرید که سرعت نوشتن خود را افزایش بدهید. من در حال حاضر روزی حدود ۳۰۰۰ کلمه میتوانم بنویسم. مسلما برای کسانی که تازه میخواهند نویسندگی را شروع کنند، نوشتن روزی ۳۰۰۰ کلمه آن هم بدون افت کیفیت نوشتار کار سختی باشد، اما میتوانم به شما این مژده را بدهم که اگر بخواهید و علاقه داشته باشید، با کمی تمرین و تکرار و با رعایت چند تکنیک ساده در طول مدت کوتاهی میتوانید حتی بیشتر از اینها بنویسید. برویم با این تکنیکها آشنا شویم:
۱- بدانید چه میخواهید بنویسید
اولین و اصلیترین نکته برای افزایش سرعت در نوشتن این است که بدانید اصلا در مورد چه موضوعی میخواهید بنویسید. نوشتن از درون ذهن شما و از میان افکارتان آغاز میشود. پیش از هر کاری، باید یاد بگیرید که افکارتان را مرتب کنید و چارچوب نوشتار خود را در مغزتان شکل دهید. احتمالا در آغاز کار این اقدام کمی سخت به نظر برسد، اما قطعا با تمرین میتوانید رشد کنید.
برای همین پیشنهاد میکنم همیشه یک دفترچه یادداشت با خودتان به همراه داشته باشید. هر زمان ایدهای برای نوشتن به ذهنتان رسید، آن را فورا در دفترچه خود بنویسید تا بعدا فراموش نکنید. این ایده میتواند در قالب یک یا چند کلمه باشد یا حتی چند پاراگراف. هر چه که هست، جلوی خودتان را نگیرید و دقیقا همان چه که در فکر دارید را یادداشت نمایید. برخیها ممکن است با تصاویر میانه بهتری داشته باشند. اگر شما هم از این دسته افراد هستید، میتوانید افکار خود را قالب طرح و نقاشی در دفترچه خود به ثبت برسانید تا وقتی بعدا به آنها مراجعه کردید بتوانید کلی ایده از آن طرح یا نقاشی به دست آورید.
به مرور زمان، وقتی به این فن آشنا شدید، دیگر نیازی به یادداشت کردن نخواهید داشت. با کمی تمرین، ایدهها دیگر از ذهنتان پرواز نخواهند کرد و هر وقت تصمیم بگیرید که بنویسید میتوانید در فکرتان به این ایدهها دسترسی پیدا کنید.
۲- بهترین زمان برای نوشتن را پیدا کنید
در اوایل راه نویسندگی، به سادگی متوجه خواهید شد که نمیتوانید هر وقت دلتان خواست پشت کامپیوتر بنشینید و مشغول به نوشتن شوید. اگر زمان درستی را برای نوشتن انتخاب نکنید، خواهید دید که دقیقهها و شاید ساعتها به صفحه کامپیوتر خیره میشوید و حتی یک پاراگراف هم نمیتوانید بنویسید.
باید بهترین زمان نوشتن را برای خودتان پیدا کنید. برخی از ما صبح خیلی زود فکرمان بازتر است و راحتتر میتوانیم به نوشتن بپردازیم. برخی دیگر نیمه شبها سرعت نوشتنشان افزایش مییابد. باید با آزمون و خطا آن زمان طلایی نویسندگی را برای خودتان بیابید.
البته واضح است که هر چه بیشتر تمرین کنید و بیشتر بنویسید، زمان مناسب نوشتن برای شما گستردهتر میشود، به طوری که روزی خواهید دید میتوانید هر زمان که اراده کردید به سادگی و بدون هیچ مشکلی مشغول به نوشتن شوید، درست مثل نویسندههای حرفهای.
نوشتار مرتبط: ۱۲ تکنیک برای غلبه بر حس اضطراب در هنگام نوشتن
۳- کار کردن با کیبورد را یاد بگیرید
این روزها هر نویسندهای باید بلد باشد نوشتههای خودش را با کامپیوتر بنویسد. دیگر زمان قلم و کاغذ و ماشین تایپ به سر رسیده است و نوشتهها باید در قالب فایلهای کامپیوتری تولید شوند. البته همیشه میتوانید یک نفر را استخدام کنید تا نوشتههای دستنویس شما را به صورت تایپ شده تحویلتان دهند، ولی اگر میخواهید نویسنده کاملی باشید باید بتوانید با کیبورد کامپیوتر کار کنید.
یک نویسنده حرفهای بلد است بدون نگاه کردن به کیبورد و با سرعت بالا تایپ کند. برای همین هست که میگویم باید کار کردن با کیبورد را یاد بگیرید. سعی کنید طوری تایپ کنید که نیازی نباشد به دکمههای کیبورد نگاه کنید، در عوض باید بتوانید هم زمان با تایپ کردن به کلمات تایپ شده روی صفحه کامپیوتر نگاه کنید و اگر جایی اشتباه کردید در همان لحظه متوجه شوید و آن اشتباه را برطرف کنید. از این طریق سرعت نوشتن و ویرایش متنهایتان به اندازه قابل توجهی افزایش مییابد.
مسلما اوایل این کار شاید برای شما دشوار به نظر برسد، اما به قول معروف کار نیکو کردن از پر کردن است. هر چه بیشتر تایپ کنید، سرعت و دقت تایپ کردنتان بالاتر میرود. نکته مهم این است که هیچ وقت خسته نشوید و از تمرین و تکرار احساس ناامیدی نکنید.
۴- برای خودتان محدودیت زمانی تعیین کنید
اگر آمار و ارقام را وارد کارتان کنید به مرور متوجه پیشرفت خود خواهید شد و همین سبب میشود تا اعتماد به نفستان افزایش یابد. وقتی میخواهید به نوشتن بپردازید، یک ساعت رومیزی یا یک ساعت مچی همراهتان داشته باشید و فعالیت خود را بر اساس زمان تحت نظر بگیرید. میتوانید برای شروع به خودتان بگویید که هر بار ۳۰ دقیقه را به نوشتن اختصاص میدهد و سپس ۱۰ دقیقه استراحت میکنید و بعد مجددا ۳۰ دقیقه دیگر مینویسید.
محدودیتهایی که تعیین میکنید کاملا به تواناییهایتان بستگی دارد. اگر میبینید هر بار میتوانید بیشتر از نیم ساعت بنویسید، مطابق میلتان زمان نوشتن را افزایش داده یا زمان استراحت کردن را کاهش دهید. هدف این است که برای نوشتن خود یک چارچوب زمانی مشخص کنید و سپس بدانید که در هر چارچوب زمانی چند کلمه را میتوانید به نوشته تبدیل کنید.
ممکن است در ابتدا در هر ۳۰ دقیقه نهایتا بتوانید ۲۰۰ کلمه بنویسید، اما ناامید نشوید. به مرور و با تمرین و تکرار خواهید دید که این میزان به هر ۳۰ دقیقه ۸۰۰ کلمه یا بیشتر هم میرسد. همین که رشد خود در تعداد کلمات بر حسب زمان را متوجه بشوید امیدتان برای ادامه این راه بیشتر خواهد شد و در نتیجه بهتر، سریعتر و بیشتر مینویسید.
۵- حواستان را جمع کنید
وقتی مینویسید، باید تمام فکر و ذکرتان نوشتن باشد. هر موضوع دیگری اضافی است. بنابراین باید یک محیط ساکت و آرام برای خودتان داشته باشید که بتوانید در آن روی کارتان متمرکز شوید. هر آنچه که فکر میکنید میتواند حواستان را پرت کند را از خودتان دور کنید. در اتاقتان را ببندید. تلفن همراه خود را روی حالت بیصدا بگذارید و تمام نوتیفیکیشنهای کامپیوترتان را خاموش کنید.
پیشنهاد من به شما این است که در هنگام نوشتن کلا آفلاین باشید. اتصال خود به اینترنت را قطع کنید تا امکان دسترسی به سایتها و شبکههای اجتماعی را نداشته باشید. به هر حال اگر اینترنتتان متصل باشد هر چقدر هم که جلوی خودتان را بگیرید باز هم ممکن است وسوسه شوید و به سراغ سایتها و شبکههای اجتماعی بروید. همین کافی است که رشته افکارتان به هم بریزد و کلا یادتان برود که چه میخواستید بنویسید یا دست کم در نوشتنتان وقفه ایجاد گردد.
۶- اول بنویسید، بعدا ویرایش کنید
بزرگترین عامل کاهش سرعت نوشتن در بین نویسندههای تازهکار این است که در حین نوشتن مدام به فکر اشتباهات املائی و انشائی نوشتههای خودشان هستند. این نگرانی در بین نویسندههای باتجربه وجود ندارد چون آنها میدانند در زمان نوشتن باید فقط به نوشتن بپردازند و کار ویرایش را باید به بعد از اتمام مرحله نوشتن موکول کنند. شاید اگر این موضوع را مورد توجه قرار دهید، سرعت نوشتنتان به اندازه فراوانی افزایش یابد.
نوشتار مرتبط: درسهایی برای تقویت قدرت نویسندگی
۷- بخوانید، بخوانید، بخوانید
این مورد آخر را باید زمانی انجام بدهید که مشغول نوشتن نیستید. کارهای لازم برای افزایش سرعت نویسندگی فقط به نوشتن خلاصه نمیشود. اگر میخواهید سریعتر بنویسید باید دایره لغات خود را گستردهتر سازید و با ترکیبهای مختلف جملهبندی و همینطور فنون نگارش و آرایههای ادبی به خوبی آشنایی داشته باشید. به بیان دیگر، باید آنچنان در نوشتن دانش داشته باشید که وقتی دارید متنی را مینویسید برای انتقال پیام گیر نکنید.
برای همین است که همیشه توصیه میکنم اگر میخواهید نویسنده خوبی بشوید، باید اول مطالعه کردن را خوب یاد بگیرید. زمان آزاد خود را به مطالعه کردن اختصاص بدهید. کتاب بخوانید. تا جایی که میتوانید کتاب بخوانید. موضوع کتاب هر چه که باشد مهم نیست، مهم این است که با نحوه نگارش نویسندههای مختلف آشنا بشوید. اگر کتاب دم دستتان نیست، مقالههای اینترنتی یا وبلاگها را مطالعه کنید. در هنگام مطالعه، حواستان به تکنیکهای نویسندهها در انتقال پیامشان باشد و سعی کنید از هر کدامشان یکی دو درس در نگارش یاد بگیرید.
پایاننوشت
اگر تکنیکهای ذکر شده در این مقاله را با دقت و جدیت دنبال کنید، به مرور متوجه رشد سرعت خود در نوشتن خواهید شد. با کمی تمرین، از یک تایپیست تک انگشتی تبدیل به یک ماشین تولید محتوای نوشتاری تبدیل میشوید. این را همیشه در ذهن داشته باشید که همواره راه برای پیشرفت کردن باز است. اگر امروز در طول ۲۰ ساعت فقط ۵۰۰ کلمه مینویسید، در طول چند ماه خواهید توانست در طول ۲۰ دقیقه ۵۰۰ کلمه بنویسید و از نوشتن لذت ببرید. نکتهای هست که بخواهید در این مورد با من در میان بگذارید؟ مشتاق شنیدن نظرات شما هستم.