نوشتن یک پست در وبلاگ میتواند کار بسیار سادهای باشد، به شرط آنکه روند صحیح آن را بلد باشید. البته منظور من پستهایی نیست که از طریق ترجمه مطالب وبلاگهای دیگر مینویسید، چون آن پستها خودشان حاضر و آماده هستند و ساختارشان توسط نویسنده اصلی فراهم شده، شما فقط کافی است محتوای پست را ترجمه کنید.
منظور من پستهایی است که خودتان به دست خودتان مینویسید. خیلی از وبلاگنویسهای تازه کار وقتی میخواهند یک پست تازه در وبلاگشان بنویسند، معمولا چند دقیقهای به صفحه خالی پیش رویشان خیره میشوند و به این فکر میکنند که چه بنویسند. اگر موفق شدند که موضوعی برای نوشتن پیدا کنند، برای نوشتن هر پاراگراف بارها دچار تردید میشوند و جملهها را پس از نوشتن پاک میکنند و دوباره به پست اضافه میکنند.
اگر رفتار این وبلاگنویسها را از دور نظاره کنید، خیلی راحت متوجه میشوید که آنها اصلا از نوشتن لذت نمیبرند، حتی میتوان گفت با نوشتن در واقع روح و روان خودشان را آزار میدهند.
اما یک وبلاگنویس باتجربه از نوشتن در وبلاگش لذت میبرد، به طوری که آنچنان غرق نوشتن میشود که گذر زمان را متوجه نمیشود. در واقع، مهمترین تفاوت بین یک وبلاگنویس تازهکار با یک حرفهای در همین است که تازهکارها به اجبار مینویسند و حرفهایها با عشق و علاقه.
البته حرفهای شدن در وبلاگ نویسی کار مشکلی نیست به شرط آنکه به آن علاقهمند باشید. در این پست میخواهم شما را با راه و روش صحیح نوشتن یک پست در وبلاگ آشنا کنم تا مطابق همین برنامه بتوانید پستهای آینده وبلاگ خود را به رشته تحریر درآورید و به وبلاگنویسی به چشم یک تفریح نگاه کنید.
۱- ایدهپردازی در رابطه با موضوع پست
اولین قدم برای نوشتن یک پست جدید این است که موضوع پست خود را معین کنید. اینکه بدون داشتن ایده مشخص شروع به نوشتن کنید، هم نوشتن برای شما سخت میشود و هم اینکه امکان دارد تا آخر پست چندین بار موضوع مطلبتان را عوض کنید. قبلا بارها با چنین پستهایی روبهرو شدهام؛ پستهایی که در چند پاراگراف اول یک موضوع دارد، در چند پاراگراف بعدی موضوع تغییر میکند و در پاراگرافهای آخر نیز دوباره موضوع بحث عوض میشود. این نشان میدهد که نویسنده پست از اول نمیدانسته میخواهد در مورد چه چیزی بنویسد. حفظ وحدت موضوعی هر متنی، از ملزومات نگارش حرفهای است.
برای ایدهپردازی در رابطه با موضوع پست بعدی وبلاگتان میتوانید از ابزارهای مختلفی کمک بگیرید. خود من معمولا از راههای زیر ایدههای نوشتارهایم را پیدا میکنم:
- شبکههای اجتماعی: بهترین و اصلیترین منبع برای به دست آوردن ایده، شبکههای اجتماعی هستند. اگر با دقت بیشتری نگاه کنید، خواهید دید که ایده پست بعدی وبلاگتان در یک توییت یا یک پست در فیسبوک پنهان شده است. البته این فقط به شبکههای اجتماعی متن محور محدود نمیشود. گاهی اوقات در یک عکس در اینستاگرام یا یک ویدیو در یوتیوب هم میتوانید به دنبال ایده پستهای وبلاگتان بگردید.
- وبلاگهای ایرانی: با اینکه شاید تعداد وبلاگهای خوب ایرانی چندان زیاد نیست، ولی همچنان میتوانید وبلاگهای ارزشمند فارسی زبانی را پیدا کنید که محتوای پرمغزی را منتشر میکنند. اگر پستهای این وبلاگها را بخوانید میتوانید از نکات ناگفته آن پست یا نکاتی که در کامنتهایش نوشته شده یک پست جدید بنویسید و به پست وبلاگ مرجع هم لینک بدهید.
- وبلاگهای غیر ایرانی: یکی از تفریحات اصلی هر وبلاگنویسی، مطالعه کردن است. من هم اغلب اوقات مشغول مطالعه وبلاگهای انگلیسی زبان در رابطه با موضوعات مورد علاقهام هستم. هر از گاهی این پستها را ترجمه میکنم، ولی بعضی اوقات هم از آنها ایده میگیرم تا بر اساس آن خودم دست به کیبورد شوم و یک پست جدید بنویسم. ایده همین مطلبی هم که مشغول خواندنش هستید را از یکی از مطالب ProBlogger به دست آوردهام.
- کامنتها و ایمیلها: از دیگر منابع کسب ایده برای وبلاگنویسی، نظرات و سوالات مخاطبان وبلاگ است. اگر یکی از بازدیدکنندههای وبلاگم از طریق ایمیل از من سوالی مرتبط بپرسد یا اگر در کامنتها نظر مفصل و جالب توجهی دریافت کنم، معمولا سعی میکنم از آن سوال یا نظر یک پست جدید تهیه کنم.
پس از اینکه به ایده مناسبی برای نوشتن دست پیدا کردید، بهتر است این ایده را جایی یادداشت کنید تا بعدا سر فرصت مشغول نوشتن در مورد آن ایده شوید. تا به حال بارها شده که ایده خوبی برای نوشتن به ذهنم رسیده، ولی به خاطر یادداشت نکردنش آن را فراموش کردم. به همین خاطر پیشنهاد میکنم ایدههای خود را در یک نرمافزار مدیریت پروژه مثل ترلو ذخیره کنید. فقط کافی است یک کارت در بورد پستهای وبلاگ خود در ترلو اضافه کنید، ایده خود را یادداشت کنید، و بعد هر آنچه مربوط به آن ایده هست را در آن کارت بنویسید تا در زمان نوشتن پست بتوانید به آن کارت مراجعه کنید و تمام موارد مورد نظر خود را در پستتان ذکر کنید تا چیزی از قلم نیافتد.
اگر از محیط کار ترلو خوشتان نمیآید و دوست دارید با یک سرویس قدرتمند ایرانی کار کنید، میتوانید به سراغ تسکولو بروید و ایدههای پست بعدی وبلاگ خود را در تسکولو ذخیره نمایید.
۲- نوشتن محتوای پست
قدم بعدی این است که ایدههای خود را به یک پست در وبلاگتان تبدیل کنید. برای اینکه بتوانید مرحله نوشتن پست را برای خودتان ساده کنید، بهتر است پست خود را به چند قسمت کوچک تقسیم کنید و هر بار فقط به نوشتن یک بخش از آن بپردازید. به عنوان مثال، همین پست از ۷ بخش مختلف تشکیل شده که گرچه در مجموع موضوع واحدی را پوشش میدهند اما قابل تجزیه هستند.
اگر هنوز به نوشتن از خودتان عادت نکردهاید، توصیه میکنم هر روز فقط یکی از بخشهای پست خود را بنویسید و بعد نوشتن را تا روز بعد کنار بگذارید. فردای آن روز یک بار دیگر بخش قبلی را مطالعه کنید و ایراداتش را رفع کنید و سپس بخش دوم را بنویسید و این روند را تا تمام شدن پست ادامه دهید. ممکن است این کار سبب شود که نوشتن پستها طول بکشد، ولی به مرور زمان به شما کمک میکند که راحتتر و روانتر افکار خود را به نوشتار تبدیل کنید.
پس از مدتی که به این نوع نوشتن عادت کردید، سعی کنید روزی دو بخش از پستهای خود را بنویسید. وقتی به نوشتن دو بخش در هر روز عادت کردید، نوشتن روزی سه بخش را شروع کنید و آنقدر به این کار ادامه دهید تا اینکه بالاخره بتوانید به سادگی از اول تا آخر یک پست را در یک روز بنویسید.
۳- ویرایش پست
بعد از نوشتن پست، باید حداقل یک بار کل پست را مطالعه کنید تا ایرادهای آن را بگیرید یا اگر چیزی را جا انداخته بودید به پست اضافه کنید. متاسفانه غلط املایی و انشایی فراوان در پستهای برخی از وبلاگنویسها، به وضوح نشان میدهد که خودشان هم حوصله خواندن پستهای وبلاگشان را ندارند، چه برسد به بقیه.
رفع غلطهای املایی و انشایی فقط بخشی از مرحله ویرایش پست محسوب میشود. در این مرحله شما باید تیترها و لیستها را هم به پست اضافه کنید. تیترها که در واقع جدا کننده جزئیات متن پست هستند و به خواننده کمک میکنند که در یک نگاه کوتاه بتواند پست شما را با چشمانش اسکن کند. لیستهای گلولهای و شمارهای نیز مطالعه پست را سادهتر میکنند. گاهی اوقات هم لازم است که نکات مهم موجود در متن را با فونت درشت یا ایتالیک بنویسید تا توجه مخاطب را به آن نکات جلب کنید. همه این موارد به مرحله ویرایش پست تعلق دارند، مرحلهای که باعث شکل گرفتن پست شما میشود.
۴- زمانبندی یا انتشار پست
حالا که تمامی موارد بالا را یک به یک انجام دادهاید، زمان آن رسیده که پست خود را منتشر کنید. البته شما میتوانید همان لحظه پست خود را در وبلاگتان منتشر کنید، ولی من اغلب اوقات پستهای وبلاگم را زمانبندی میکنم تا هر زمان که خودم خواستم به طور اتوماتیک در وبلاگ منتشر شود. البته از دید من زمانبندی پستها فکر بهتری است چون بهتر میتوانید محتوای وبلاگ خود را مدیریت نمایید، اما اگر برای منتشر کردن پست جدیدتان در وبلاگ نمیتوانید بیشتر از این صبر کنید پس آن را همین حالا منتشرش نمایید.
۵- به اشتراک گذاری پست در شبکههای اجتماعی
بر خلاف تصورتان، کار شما با انتشار پست در وبلاگتان تمام نمیشود؛ بلکه تازه شروع میشود. اولین کاری که بعد از انتشار پست باید انجام دهید این است که آن را در شبکههای اجتماعی به اشتراک بگذارید. البته بعضی از وبلاگنویسها در این زمینه کمی زیادهروی میکنند و پستهای خود را در هر شبکه اجتماعی که به ذهنشان میرسد به اشتراک میگذارند.
شما این اشتباه را مرتکب نشوید. پستهای وبلاگتان را فقط در پلتفرمهایی به اشتراک بگذارید که بیشترین جامعه مخاطبان را در آنها به دست آوردهاید. تعداد فالوئرهای من در توییتر نسبتا زیاد است، پس قطعا اولین جایی که پستهایم را در آن به اشتراک میگذارم توییتر است. پس از آن به سراغ فیسبوک و لینکداین هم میروم.
ضمنا فقط به اشتراک گذاری لینک پست کافی نیست، باید در مورد پستتان کمی هم توضیح بدهید تا کاربران شبکههای اجتماعی قبل از ورود به وبلاگ شما بدانند که موضوع پست جدید شما چیست و آیا دوست دارند آن را مطالعه کنند یا خیر.
۶- پاسخ دادن به کامنتها
در آخرین و میتوان گفت مهمترین مرحله از روند صحیح نوشتن یک پست در وبلاگ، وظیفه شما به عنوان یک وبلاگنویس این است که به کامنتهای بازدیدکنندهها و مخاطبان خود پاسخ بدهید. با پاسخ دادن به کامنتها، به مخاطبان خود ثابت میکنید که به نظراتشان اهمیت میدهید و دیدگاههایشان را در مطالب خود به کار میبرید؛ چه در شبکههای اجتماعی کامنت بدهند و چه در وبلاگ. البته بعضی از کامنتها بیشتر شبیه به اسپم هستند، مثل عالی بود، یا خیلی خوب بود. این نوع کامنتها به پاسخ نیاز ندارند. همیشه بودند و همیشه هم خواهند بود. اما کامنتهایی که معنا و مفهوم دارند و به ارزش پستهای وبلاگ شما اضافه میکنند، ارزش پاسخ دادن را نیز دارند. پس برای پاسخگویی به کامنتهای پرمفهوم وقت بگذارید تا بازدیدکنندهها هم از کامنت گذاشتن برای شما لذت ببرند.
روند صحیح نوشتن یک پست در وبلاگ
بار بعدی که خواستید یک پست در وبلاگتان بنویسید، خوب است نگاهی به این لیست بیاندازید تا مطابق آن پیش بروید. خیلی زود به این برنامه عادت خواهید کرد و متوجه خواهید شد که با این برنامه، نوشتن هم برای شما سادهتر و لذتبخشتر میشود. اگر سوالی در این مورد داشتید یا اگر خواستید مرحلهای را به این لیست اضافه کنید، میتوانید آن را در بخش کامنتها با من در میان بگذارید.